BRATISLAVA 13. októbra (SITA) - Jedným z hlavných nedostatkov súčasného režimu cukru v Európskej únii je absencia konkurencie medzi jednotlivými spracovateľmi cukru. Uviedol to generálny sekretár Výboru priemyselných spracovateľov cukru v Európe (CIUS) Alain Beaumont. Uplatňovaný režim podľa neho prakticky vylúčil ostatné prírodné sladidlá na báze alternatívnych plodín vypestovaných v Európe. Agentúru SITA o tom informoval Juraj Hohos, predseda komunikačného výboru Asociácie spracovateľov a spotrebiteľov sladidiel.
Výbor priemyselných spracovateľov cukru je presvedčený o potrebe reformy súčasného režimu, vrátane spôsobu, akým režim chráni spracovateľov cukru pred obvyklými obchodnými postupmi a postupmi konkurencie. Pri posudzovaní jednotlivých alternatív reformy chce výbor upriamiť pozornosť práve na zvýšenie konkurencie medzi spracovateľmi cukru.