BRATISLAVA - O zdravie svojich obyvateľov a bezpečnosť potravín sa Slovensko zatiaľ nestará tak, ako by sa patrilo na členskú krajinu Európskej únie. Dokazuje to o päť rokov kratšia priemerná dĺžka života alebo množstvo potravinárskych prevádzok, ktoré nespĺňajú hygienické a bezpečnostné normy únie.
Komisár David Byrne, zodpovedný za ochranu zdravia a potravinovú bezpečnosť, včera pri stretnutí s ministrom pôdohospodárstva Zsoltom Simonom upozornil na to, že vysoké percento našich potravinárskych prevádzok nespĺňa normy únie.
Po vstupe do únie nebudú môcť vyvážať svoju produkciu do zahraničia, maximálne budú môcť predávať na domácom trhu.
Byrne tiež upozornil, že na Slovensku zatiaľ neplatí úplný zákaz používania mäsa a kostnej múčky v krmivách pre zvieratá, čo má zabrániť šíreniu BSE. Nefungujú zatiaľ ani kontrolné stanice pre živé zvieratá a potraviny na hraniciach s Ukrajinou a bratislavskom letisku. Slovensko má obrovské zásoby starých pesticídov, ktoré by sa potenciálne mohli dostať do pôdy a potravín.
Komisár Byrne nás vzápätí pochválil za významný pokrok. „Naše štandardy sú vysoké, ale Slovensko je na veľmi dobrej ceste ich dosiahnuť,“ povedal.
Nedostatky, na ktoré poukázal, sa pravdepodobne objavia aj v monitorovacej správe o Slovensku, ktorú Európska komisia vydá 5. novembra. (mar)