Maďarsko a Poľsko využijú tento strop a platby svojim farmárom doplnia. Slovinsko má právo dokonca na 85-percentnú úroveň. Pre nižšiu, 48-percentnú úroveň agrodotácií sa rozhodli Česi.
Slovenskí farmári sú nespokojní najmä preto, že sa obávajú straty konkurenciechopnosti oproti ostatným krajinám. „Pri vstupe Slovenska do únie budú najväčšími konkurentmi práve krajiny Visegrádskej štvorky. Záujmom Slovenska by malo byť zabezpečenie aspoň rovnakých štartovacích pozícií,“ povedal hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec.
Poľnohospodári upozorňujú, že aj po dosiahnutí rovnakého 55-percentného podielu priamych platieb nie sú podmienky v porovnaní s okolitými krajinami rovnaké. Vyplýva to z mechanizmu na výpočet priamych platieb. „Aj keby sa doplatilo do výšky 55 percent, budú priame platby pre slovenských poľnohospodárov o 17 percent nižšie ako v Česku a v porovnaní s Maďarskom nižšie o 28 percent. Úroveň platieb poľnohospodárom v Slovinsku by bola dokonca o 101 percent vyššia,“ hovorí Marián Božík z Výskumného ústavu a poľnohospodárstva a potravinárstva.
Minister financií Ivan Mikloš považuje argumenty o zhoršujúcej sa konkurencieschopnosti za mylné. „Nie je to pravda. (…) Faktom je, že na Slovensku pri 50 percentách dofinancovania priamych platieb bude nárast peňazí do poľnohospodárstva vyšší ako vo väčšine našich susedov,“ povedal Mikloš. Prírastok dotácií bude podľa neho vyšší ako v Maďarsku alebo Slovinsku, ktoré dokonca dorovná priame platby do 85 percent. „Slovinci budú aj tak dávať toľko dotácií ako v tomto roku,“ dodal Mikloš s tým, že slovinskí poľnohospodári tlačia na svojho ministra financie, aby pridal. „Ako príklad dávajú Slovensko, kde dotácie vzrastú o 45 percent oproti roku 2003.“
Porovnanie priamych platieb
SR ČR Maďarsko Poľsko Slovinsko
Dorovnanie priamych
platieb v porovnaní s EÚ 50 % 48 % 55 % 55 % 85 %
Spolu priame
platby (v mil. Sk) 7 242 16 028 27 655 58 480 4 313
Priame platby
na 1 hektár (v Sk) 2963 3744 4725 3179 8874
Zdroj. Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva.
Autor: jj