Potravinári chcú dohodnúť s obchodom vyššie ceny, olej a tuky už zdraželi

Viacero potravinárskych odvetví by chcelo ešte do konca tohto roku v rokovaniach s veľkoobchodnými reťazcami dosiahnuť zvýšenie cien svojich výrobkov, pretože nízke cenové relácie ohrozujú ich rentabilitu. Stále majú totiž problém premietnuť do cien ...

Viacero potravinárskych odvetví by chcelo ešte do konca tohto roku v rokovaniach s veľkoobchodnými reťazcami dosiahnuť zvýšenie cien svojich výrobkov, pretože nízke cenové relácie ohrozujú ich rentabilitu. Stále majú totiž problém premietnuť do cien vyššie ceny energií ešte zo začiatku tohto roku a po chudobnejšej žatve rastú aj ceny obilnín a olejnín.

Pekári by pre drahšie energie i rastúce ceny pšenice chceli napríklad dostať cenu chleba o asi 3 koruny vyššie. Hydinári sa zasa budú snažiť o zdraženie celých kurčiat o 2 až 3 koruny a kuracích pŕs dokonca o asi 10 korún. Snahu o zvýšenie cien výsekovej bravčoviny majú aj mäsiari. Najvýznamnejší výrobca tukov a olejov Palma Tumys, ktorý je zaťažený dovozmi chýbajúcej repky olejnej zo zahraničia, zdraženie všetkých svojich produktov o 6 percent s obchodníkmi reálne zaviedol už od polovice septembra.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Vedenie Palmy Tumys o svojom zdražení informovalo s tým, že pri aktuálnej nákladovosti svojej výroby by pre nich bolo optimálne zvýšenie cien až na úrovni 15 percent, ale pri svojej cenotvorbe musia zohľadňovať aj reálnu kúpyschopnosť obyvateľstva.

Riaditeľ Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Demeter Semančák nutnosť zdraženia chleba a pekárskych výrobkov vysvetľuje tým, že ich ceny sú po zdražení energií pokrivené už od začiatku roku a aj tie najúspešnejšie podniky sa dostavajú len k asi štvorpercentnej rentabilite. Samotné zdraženie energií by malo podľa neho terajšiu 25-korunovú cenu kilogramového chleba zvýšiť o asi 1,50 Sk a o rovnakú sumu by mal chleba zdražieť aj zvyšovanie cien potravinárskej pšenice.

Zatiaľ sú ceny potravinárskej pšenice na úrovni zhruba 4 500 korún za tonu. Ak sa však minú jej zásoby ešte z minuloročnej žatvy, podľa Semančáka môže cena vyskočiť až na 5 500 korún. „Rokujeme s obchodnými reťazcami. Zdražovanie bude mať asi regionálny charakter, pretože úspech vo vyjednávaniach bude asi všade iný,“ dodáva Semančák. Na snahy hydinárov o zvýšenie cien ich výrobkov zasa upozorňuje generálny riaditeľ Topoľčianskeho hydinárskeho podniku Jozef Bezák s tým, že už evidujú úsilie chovateľov o zvyšovanie dodávateľských cien jatočných kurčiat, ktoré sú zatiaľ na úrovni 29 korún za kilogram. Po slabšej žatve ovplyvnenej suchom sa však bude musieť dovážať nedostatková kŕmna pšenica zo zahraničia a ceny kŕmnych zmesí tak pôjdu hore.

SkryťVypnúť reklamu

Mäsiari snahu o zvýšenie cien výsekovej bravčoviny o 10 až 15 percent ohlásili už začiatkom augusta, ale ako aktuálne hovorí riaditeľka Zväzu mäsiarov Edita Ohrablová, zvýšenú nákladovosť sa im v reťazcoch nepodarilo do cien premietnuť v celom rozsahu. „Chovatelia nám predávajú jatočné ošípané už za 48 korún za kilogram. Mnohí mäsiari idú v predaji výsekového mäsa dokonca do mínusu. Lepšie ceny dosahujeme iba pri mäsových výrobkoch,“ dodáva Ohrablová. (tasr)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 486
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 159
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 698
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 731
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 009
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 411
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 763
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 521
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu