Viacero potravinárskych odvetví by chcelo ešte do konca tohto roku v rokovaniach s veľkoobchodnými reťazcami dosiahnuť zvýšenie cien svojich výrobkov, pretože nízke cenové relácie ohrozujú ich rentabilitu. Stále majú totiž problém premietnuť do cien vyššie ceny energií ešte zo začiatku tohto roku a po chudobnejšej žatve rastú aj ceny obilnín a olejnín.
Pekári by pre drahšie energie i rastúce ceny pšenice chceli napríklad dostať cenu chleba o asi 3 koruny vyššie. Hydinári sa zasa budú snažiť o zdraženie celých kurčiat o 2 až 3 koruny a kuracích pŕs dokonca o asi 10 korún. Snahu o zvýšenie cien výsekovej bravčoviny majú aj mäsiari. Najvýznamnejší výrobca tukov a olejov Palma Tumys, ktorý je zaťažený dovozmi chýbajúcej repky olejnej zo zahraničia, zdraženie všetkých svojich produktov o 6 percent s obchodníkmi reálne zaviedol už od polovice septembra.
Vedenie Palmy Tumys o svojom zdražení informovalo s tým, že pri aktuálnej nákladovosti svojej výroby by pre nich bolo optimálne zvýšenie cien až na úrovni 15 percent, ale pri svojej cenotvorbe musia zohľadňovať aj reálnu kúpyschopnosť obyvateľstva.
Riaditeľ Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Demeter Semančák nutnosť zdraženia chleba a pekárskych výrobkov vysvetľuje tým, že ich ceny sú po zdražení energií pokrivené už od začiatku roku a aj tie najúspešnejšie podniky sa dostavajú len k asi štvorpercentnej rentabilite. Samotné zdraženie energií by malo podľa neho terajšiu 25-korunovú cenu kilogramového chleba zvýšiť o asi 1,50 Sk a o rovnakú sumu by mal chleba zdražieť aj zvyšovanie cien potravinárskej pšenice.
Zatiaľ sú ceny potravinárskej pšenice na úrovni zhruba 4 500 korún za tonu. Ak sa však minú jej zásoby ešte z minuloročnej žatvy, podľa Semančáka môže cena vyskočiť až na 5 500 korún. „Rokujeme s obchodnými reťazcami. Zdražovanie bude mať asi regionálny charakter, pretože úspech vo vyjednávaniach bude asi všade iný,“ dodáva Semančák. Na snahy hydinárov o zvýšenie cien ich výrobkov zasa upozorňuje generálny riaditeľ Topoľčianskeho hydinárskeho podniku Jozef Bezák s tým, že už evidujú úsilie chovateľov o zvyšovanie dodávateľských cien jatočných kurčiat, ktoré sú zatiaľ na úrovni 29 korún za kilogram. Po slabšej žatve ovplyvnenej suchom sa však bude musieť dovážať nedostatková kŕmna pšenica zo zahraničia a ceny kŕmnych zmesí tak pôjdu hore.
Mäsiari snahu o zvýšenie cien výsekovej bravčoviny o 10 až 15 percent ohlásili už začiatkom augusta, ale ako aktuálne hovorí riaditeľka Zväzu mäsiarov Edita Ohrablová, zvýšenú nákladovosť sa im v reťazcoch nepodarilo do cien premietnuť v celom rozsahu. „Chovatelia nám predávajú jatočné ošípané už za 48 korún za kilogram. Mnohí mäsiari idú v predaji výsekového mäsa dokonca do mínusu. Lepšie ceny dosahujeme iba pri mäsových výrobkoch,“ dodáva Ohrablová. (tasr)