Ľudia sa ešte nepredzásobujú

„Ešte to nie je také zlé. Počkajte dva-tri týždne,“ komentuje hroziaci nedostatok múky riaditeľ veľkého mlynu Trenčan v Trenčianskej Turnej František Pitoňák. Podľa neho do budúcej úrody chýba vyše 100-tisíc ton. Pšenicu budú mlyny musieť dovážať zo ...

„Ešte to nie je také zlé. Počkajte dva-tri týždne,“ komentuje hroziaci nedostatok múky riaditeľ veľkého mlynu Trenčan v Trenčianskej Turnej František Pitoňák. Podľa neho do budúcej úrody chýba vyše 100-tisíc ton. Pšenicu budú mlyny musieť dovážať zo zahraničia, čo značne zvýši náklady.

„Mlyny s takýmto zvýšením nákladov nepočítali. Dovozová pšenica bude približne o 35 percent drahšia ako slovenská a to je veľmi zlé,“ hovorí Pitoňák. Rozhodne sa to prejaví na množstve a samozrejme aj na cene múky. Ak v mlynoch stúpne cena múky o dve-tri koruny, v obchode ju podľa odhadov mlynárov budú zákazníci nakupovať za približne 16 korún.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Samozrejme, ak bude, pretože mlyny ju musia najprv kúpiť v zahraničí a niektoré na to nebudú mať,“ skepticky dodáva Pitoňák. Otázkou bude aj jej kvalita, pretože múka z lacnejšej, napríklad ruskej pšenice nemusí pekárňam vyhovovať.

V menších súkromných banskobystrických pekárňach nedostatok múky zatiaľ nepociťujú a neprejavuje sa ani v obchodoch. Ľudia sa zatiaľ nepredzásobujú, tvrdia obchodníci, a pekárne sa nemôžu.

„Nič sa nedá vylúčiť,“ konštatujú o možnom nedostatku múky v pekárňach Ivalak. Ako hovoria, nezostáva im nič iné, len čakať, ako sa situácia vyvinie, a podľa toho reagovať. Zatiaľ majú múky dosť a ani ceny od októbra nestúpali.

Bagetérie Copaline na námestí sa problémy s múkou netýkajú, aj napriek tomu, že týždenne jej spotrebujú okolo 2100 kilogramov na upečenie vyše 7-tisíc bagiet. „My problém s nedostatkom múky nepocítime, pretože máme zmluvného dodávateľa z Francúzska. Ten nám garantuje ceny aj množstvo,“ hovorí Igor Dian.

SkryťVypnúť reklamu

Ak by sa situácia s múkou zhoršila, najviac by to pocítili niektoré malé pekárne, ktoré ledva zvládajú niekoľkonásobné zvyšovanie cien vstupov. Drahá múka, respektíve jej nedostatok, by mnohé mohol položiť na kolená.

DANIEL VRAŽDA

Tematicky príbuzný článok
Múky je málo

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 472
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 127
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 697
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 698
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 016
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 264
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 747
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu