„Ešte to nie je také zlé. Počkajte dva-tri týždne,“ komentuje hroziaci nedostatok múky riaditeľ veľkého mlynu Trenčan v Trenčianskej Turnej František Pitoňák. Podľa neho do budúcej úrody chýba vyše 100-tisíc ton. Pšenicu budú mlyny musieť dovážať zo zahraničia, čo značne zvýši náklady.
„Mlyny s takýmto zvýšením nákladov nepočítali. Dovozová pšenica bude približne o 35 percent drahšia ako slovenská a to je veľmi zlé,“ hovorí Pitoňák. Rozhodne sa to prejaví na množstve a samozrejme aj na cene múky. Ak v mlynoch stúpne cena múky o dve-tri koruny, v obchode ju podľa odhadov mlynárov budú zákazníci nakupovať za približne 16 korún.
„Samozrejme, ak bude, pretože mlyny ju musia najprv kúpiť v zahraničí a niektoré na to nebudú mať,“ skepticky dodáva Pitoňák. Otázkou bude aj jej kvalita, pretože múka z lacnejšej, napríklad ruskej pšenice nemusí pekárňam vyhovovať.
V menších súkromných banskobystrických pekárňach nedostatok múky zatiaľ nepociťujú a neprejavuje sa ani v obchodoch. Ľudia sa zatiaľ nepredzásobujú, tvrdia obchodníci, a pekárne sa nemôžu.
„Nič sa nedá vylúčiť,“ konštatujú o možnom nedostatku múky v pekárňach Ivalak. Ako hovoria, nezostáva im nič iné, len čakať, ako sa situácia vyvinie, a podľa toho reagovať. Zatiaľ majú múky dosť a ani ceny od októbra nestúpali.
Bagetérie Copaline na námestí sa problémy s múkou netýkajú, aj napriek tomu, že týždenne jej spotrebujú okolo 2100 kilogramov na upečenie vyše 7-tisíc bagiet. „My problém s nedostatkom múky nepocítime, pretože máme zmluvného dodávateľa z Francúzska. Ten nám garantuje ceny aj množstvo,“ hovorí Igor Dian.
Ak by sa situácia s múkou zhoršila, najviac by to pocítili niektoré malé pekárne, ktoré ledva zvládajú niekoľkonásobné zvyšovanie cien vstupov. Drahá múka, respektíve jej nedostatok, by mnohé mohol položiť na kolená.
DANIEL VRAŽDA
Tematicky príbuzný článok
Múky je málo