
Tohtoročná úroda sliviek je bohatá.
KRESBA – JOZEF POBJECKÝ
Ľudia sa ovocím občerstvovali počas poľnohospodárskych prác, vtáctvu i drobným živočíchom poskytovali miesto na hniezdenie, úkryt i na obživu.
Počas združstevňovania, keď sa drobné políčka spájali do veľkých lánov, sa podstatná časť sliviek zlikvidovala, čo vplývalo i na stavy vtáctva. Naši prastarí aj starí rodičia poznali veľa spôsobov, ako toto ovocie čo najefektívnejšie využiť. Gazdinky varievali zo sliviek neodmysliteľné slivkové guľky, na zimné mesiace zase robili výborné kompóty a nakladali ich polené bez cukru do pohárov na rôzne použitie. Z prezretých plodov varili slivkový lekvár, alebo ich gazdovia naložili do sudov kvasiť a neskôr z nich pálili kvalitnú slivovicu. Starí ľudia vravievali, že v malom množstve niet lepšieho lieku proti rôznym chorobám. Verme, že všetku tohtoročnú úrodu sliviek záhradkári neoberú iba do sudov na kvasenie, ale zužitkujú aj na zaváranie a lekvár. Aj spomínané polené slivky starých materí sa dnes dobre osvedčia. Na chutnom koláči sú na nerozoznanie od čerstvo odtrhnutých a dajú sa použiť i na ďalšie spracovanie.
A ako slivky naložiť? Umyté odkôstkované polovičky nakladáme husto do pohárov šupkou nahor. Do dostatočne naplneného pohára prisypeme na špičku lyžičky kyseliny citrónovej a zalejeme vodou. Po uzatvorení dáme sterilizovať. Takéto slivky bez cukru sú vhodné i pre diabetikov.
Tohtoročné teplé a slnečné leto dodalo tomuto ovociu mimoriadnej cukornatosti, takže nepotrebuje žiadne prisládzanie. V súčasnosti, keď ceny všetkých potravín stúpajú zo dňa na deň, by si mali ľudia uvedomiť, že domáce zásoby vyjdú oveľa lacnejšie ako kúpené z obchodov. Navyše, že doma spracované ovocie neobsahuje konzervačné chemikálie.
(mp)