Rady starých materí sú aktuálne

Po viacerých neúrodných rokoch hojne zarodili slivky, ktoré boli kedysi u nás najrozšírenejším ovocím. Stromy sliviek rástli voľne na poľných medziach, okolo ciest, na okrajoch lesov i na neudržiavaných lúkach a pasienkoch.


Tohtoročná úroda sliviek je bohatá.


KRESBA – JOZEF POBJECKÝ


Ľudia sa ovocím občerstvovali počas poľnohospodárskych prác, vtáctvu i drobným živočíchom poskytovali miesto na hniezdenie, úkryt i na obživu.

Počas združstevňovania, keď sa drobné políčka spájali do veľkých lánov, sa podstatná časť sliviek zlikvidovala, čo vplývalo i na stavy vtáctva. Naši prastarí aj starí rodičia poznali veľa spôsobov, ako toto ovocie čo najefektívnejšie využiť. Gazdinky varievali zo sliviek neodmysliteľné slivkové guľky, na zimné mesiace zase robili výborné kompóty a nakladali ich polené bez cukru do pohárov na rôzne použitie. Z prezretých plodov varili slivkový lekvár, alebo ich gazdovia naložili do sudov kvasiť a neskôr z nich pálili kvalitnú slivovicu. Starí ľudia vravievali, že v malom množstve niet lepšieho lieku proti rôznym chorobám. Verme, že všetku tohtoročnú úrodu sliviek záhradkári neoberú iba do sudov na kvasenie, ale zužitkujú aj na zaváranie a lekvár. Aj spomínané polené slivky starých materí sa dnes dobre osvedčia. Na chutnom koláči sú na nerozoznanie od čerstvo odtrhnutých a dajú sa použiť i na ďalšie spracovanie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

A ako slivky naložiť? Umyté odkôstkované polovičky nakladáme husto do pohárov šupkou nahor. Do dostatočne naplneného pohára prisypeme na špičku lyžičky kyseliny citrónovej a zalejeme vodou. Po uzatvorení dáme sterilizovať. Takéto slivky bez cukru sú vhodné i pre diabetikov.

Tohtoročné teplé a slnečné leto dodalo tomuto ovociu mimoriadnej cukornatosti, takže nepotrebuje žiadne prisládzanie. V súčasnosti, keď ceny všetkých potravín stúpajú zo dňa na deň, by si mali ľudia uvedomiť, že domáce zásoby vyjdú oveľa lacnejšie ako kúpené z obchodov. Navyše, že doma spracované ovocie neobsahuje konzervačné chemikálie.

(mp)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 568
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 285
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 709
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 076
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 273
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 919
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 850
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 412
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu