
Základom zdravej a vysokej úrody zeleniny je kvalitné semeno. FOTO – (AR)
Zdravie z ekozáhradkyZákladom vysokých úrod zdravej zeleniny je kvalitné osivo. Viacerí ekozáhradkári používajú osivo z vlastnej produkcie. Treba ho starostlivo pozbierať v zberovej zrelosti, očistiť, vytriediť, usušiť a uskladniť v primeraných obaloch na vhodnom mieste. Podobne treba uskladniť aj nakúpené osivá, ktoré sme nevysiali počas roka.
Najčastejšie si záhradkári dopestovávajú semená strukovín, najmä hrachu záhradného a fazule. Hneď po zbere ich vyčistíme a vložíme na 48 hodín do mrazničky. Pri teplote -12 až -18 stupňov zahynú všetky štádiá nebezpečnej zrniarky hrachovej a zrniarky fazuľovej. Takto ošetrené semená dáme do sklených alebo plechových nádob a uložíme na suché, chladné miesto (do 10 oC). V takýchto podmienkach skladujeme aj ostatné semená.
Pred výsevom semien z vlastnej produkcie a zvyškov z vlaňajška urobíme skúšku klíčivosti, prípadne i vzchádzavosti. Hybridné osivá totiž strácajú v druhom roku približne 20 percent a v treťom až 50 percent z deklarovaných vlastností (napríklad odolnosť proti niektorým chorobám). Vhodné je preto kupovať každý rok čerstvé morené semená hybridných odrôd (F1) na jednu pestovateľskú sezónu. V SR je už registrovaný celý rad hybridných odrôd zeleniny, ktoré sú odolné, prípadne tolerantné proti viacerým chorobám. Viaceré odrody sú už odolné aj proti niektorým fyziologickým poruchám, napríklad proti praskaniu a vetveniu koreňov mrkvy aj petržlenu, proti praskaniu a vybiehaniu do kvetu reďkovky a podobne.
V obchodnej sieti možno kúpiť celý rad registrovaných domácich i zahraničných odrôd zeleniny. Na pestovanie vyberáme odrody, ktorým najlepšie vyhovujú miestne pôdne a klimatické podmienky, pričom dávajú vysoké a stále úrody zdravotne bezchybnej zeleniny. Ktoré to sú, zistíme jednak z vlastných skúseností, dozvieme sa od úspešných pestovateľov, z odbornej literatúry, v poradniach pre záhradkárov a špecializovaných predajniach.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.