
FOTO SME - ĽUBOŠ PILC
obsahovať.
V Česku platí od 1. septembra vyhláška, ktorá určuje minimálne podiely mäsa. Norma upravuje zloženie viacerých druhov párkov, šunky, salám, ale aj rôznych mäsových konzerv. Spotrebitelia tak majú istotu, že pri kúpe párku s rovnakým názvom dostanú približne rovnakú kvalitu.
Konkrétne zloženie mäsových výrobkov na Slovensku nestanovujú žiadne predpisy. Píšu o nich len podnikové normy. Naše predpisy určujú, len koľko bielkovín, tuku a vody musia jednotlivé druhy výrobkov obsahovať. Výrobcovi stačí, ak dodrží určený pomer týchto látok. Riaditeľka Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne Mária Kantíková však hovorí, že pomer sa dá dosiahnuť, aj keď sa mäso nahradí inou látkou.
V najbližšom období sa predpis, ktorý by určoval, koľko mäsa má ktorý výrobok obsahovať, prijať ani neplánuje. Podľa hovorkyne ministerstva pôdohospodárstva Kataríny Czajlíkovej túto oblasť neupravujú ani smernice Európskej únie a je na každom štáte, ako si ju upraví.
Mnoho výrobcov nedodržuje ani predpisy o podiele bielkovín a vody. Svedčí o tom júnová kontrola Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Na pultoch predajní našli viac mäsových výrobkov, ktoré obsahovali väčšie množstvo vody, ako je prípustné. Najhoršia situácia bola pri šunke. Inšpektori objavili desiatky druhov šunky, kde bol prekročený povolený obsah vody. V Nitrianskom kraji až 40 druhov.
V Česku musí špekáčik obsahovať aspoň 40 percent hovädzieho, bravčového alebo teľacieho mäsa. Má mať „príjemnú chuť a vôňu po čerstvej údenine a korení“ a po zohriatí to musí byť „pri zahryznutí šťavnatý výrobok“.
Turistická saláma zase musí mať lesklý a hladký rez, ktorý je smerom k okrajom tmavší. Zároveň musí mať primerane slanú a korenistú chuť, bez zjavných tuhých častí.
Česká norma definuje niekoľko desiatok mäsových výrobkov. Pri každom určuje konzistenciu, vzhľad, vôňu a chuť. Ak výrobok nevyhovuje norme, môže sa síce predávať, ale musí mať iné meno. Ak napríklad špekáčik obsahuje menej mäsa, nesmie sa predávať pod názvom „špekáčik“.
Czajlíková však tvrdí, že na Slovensku sú niektoré kritériá dokonca prísnejšie ako v Českej republike. „Tam je možné ako šunku predávať niečo, čo u nás nie je v žiadnom prípade možné za šunku ani považovať.“
Ivana Picková zo Združenia obrany spotrebiteľov v Českej republike tvrdí, že v posledných rokoch prestali mnohé mäsové výrobky chutiť po mäse. Nová vyhláška by to mala zmeniť, hneď ako sa dopredajú zásoby vyrobené pred 1. septembrom.
Podľa Gabriely Virgalovej zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy by podobná norma pomohla aj našim spotrebiteľom - k väčšej informovanosti a k tomu, aby neboli uvedení do omylu.
PETER CSERNÁK