Na Slovensku nemusí byť špekáčik ako špekáčik

BRATISLAVA - Na Slovensku sa pod jedným názvom môžu skrývať rôzne mäsové výrobky. Špekáčik od jedného výrobcu môže mať úplne iné zloženie, chuť aj vôňu ako špekáčik od iného výrobcu. Slovenské normy totiž nehovoria, koľko a akého mäsa musia mäsové výrobky


FOTO SME - ĽUBOŠ PILC


obsahovať.

V Česku platí od 1. septembra vyhláška, ktorá určuje minimálne podiely mäsa. Norma upravuje zloženie viacerých druhov párkov, šunky, salám, ale aj rôznych mäsových konzerv. Spotrebitelia tak majú istotu, že pri kúpe párku s rovnakým názvom dostanú približne rovnakú kvalitu.

Konkrétne zloženie mäsových výrobkov na Slovensku nestanovujú žiadne predpisy. Píšu o nich len podnikové normy. Naše predpisy určujú, len koľko bielkovín, tuku a vody musia jednotlivé druhy výrobkov obsahovať. Výrobcovi stačí, ak dodrží určený pomer týchto látok. Riaditeľka Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne Mária Kantíková však hovorí, že pomer sa dá dosiahnuť, aj keď sa mäso nahradí inou látkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V najbližšom období sa predpis, ktorý by určoval, koľko mäsa má ktorý výrobok obsahovať, prijať ani neplánuje. Podľa hovorkyne ministerstva pôdohospodárstva Kataríny Czajlíkovej túto oblasť neupravujú ani smernice Európskej únie a je na každom štáte, ako si ju upraví.

Mnoho výrobcov nedodržuje ani predpisy o podiele bielkovín a vody. Svedčí o tom júnová kontrola Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Na pultoch predajní našli viac mäsových výrobkov, ktoré obsahovali väčšie množstvo vody, ako je prípustné. Najhoršia situácia bola pri šunke. Inšpektori objavili desiatky druhov šunky, kde bol prekročený povolený obsah vody. V Nitrianskom kraji až 40 druhov.

V Česku musí špekáčik obsahovať aspoň 40 percent hovädzieho, bravčového alebo teľacieho mäsa. Má mať „príjemnú chuť a vôňu po čerstvej údenine a korení“ a po zohriatí to musí byť „pri zahryznutí šťavnatý výrobok“.

SkryťVypnúť reklamu

Turistická saláma zase musí mať lesklý a hladký rez, ktorý je smerom k okrajom tmavší. Zároveň musí mať primerane slanú a korenistú chuť, bez zjavných tuhých častí.

Česká norma definuje niekoľko desiatok mäsových výrobkov. Pri každom určuje konzistenciu, vzhľad, vôňu a chuť. Ak výrobok nevyhovuje norme, môže sa síce predávať, ale musí mať iné meno. Ak napríklad špekáčik obsahuje menej mäsa, nesmie sa predávať pod názvom „špekáčik“.

Czajlíková však tvrdí, že na Slovensku sú niektoré kritériá dokonca prísnejšie ako v Českej republike. „Tam je možné ako šunku predávať niečo, čo u nás nie je v žiadnom prípade možné za šunku ani považovať.“

Ivana Picková zo Združenia obrany spotrebiteľov v Českej republike tvrdí, že v posledných rokoch prestali mnohé mäsové výrobky chutiť po mäse. Nová vyhláška by to mala zmeniť, hneď ako sa dopredajú zásoby vyrobené pred 1. septembrom.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa Gabriely Virgalovej zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy by podobná norma pomohla aj našim spotrebiteľom - k väčšej informovanosti a k tomu, aby neboli uvedení do omylu.

PETER CSERNÁK

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 242
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 675
  3. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 4 468
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 4 438
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 094
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 870
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 682
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 432
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu