Mnohým mäsiarom hrozí krach

BRATISLAVA - Niektoré potravinárske podniky majú vážnu dilemu, ako vybavia svoje prevádzky, aby splnili nové európske normy. Tie sú oproti súčasným prísnejšie, ale mnohé firmy nemajú peniaze na investície. Čas na prispôsobenie sa je len do konca tohto ...

BRATISLAVA - Niektoré potravinárske podniky majú vážnu dilemu, ako vybavia svoje prevádzky, aby splnili nové európske normy. Tie sú oproti súčasným prísnejšie, ale mnohé firmy nemajú peniaze na investície. Čas na prispôsobenie sa je len do konca tohto roka, takže niektoré podniky sa pripravujú na svoj koniec.

Najväčšie problémy s prípravou na vstup do únie majú spracovatelia červeného mäsa. Štátna veterinárna a potravinová správa očakáva, že požadované zmeny stihne spraviť iba tretina bitúnkov. „Starý bitúnok požiadavkám Európy nevyhovuje. Jediná možnosť ako prežiť, je postaviť nový. To však do konca roka určite nestihneme, a tak sme sa rozhodli spracovávať menej mäsa,“ hovorí o svojich skúsenostiach vedúci bitúnku Bolešov neďaleko Ilavy, Jozef Poliak. Spolieha sa na to, že nízkokapacitné bitúnky nemusia spĺňať také tvrdé normy. Aj toto riešenie je však len dočasné. „Bitúnky s nízkou kapacitou výroby nemôžu dodávať mäso veľkoobchodom a ani ho vyvážať. Časom by sme takto určite skrachovali,“ dodal Poliak.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Brusel od bitúnkov očakáva napríklad väčší výrobný priestor, nové nerezové technológie, oddelené spracovanie bravčoviny od hoväzdiny či nové sociálne zariadenie pre pracovníkov.

„Nie je to vôbec lacná záležitosť. Len nový stroj stojí štyri milióny a postavenie celého bitúnku viac ako 30 miliónov korún,“ dodáva vedúci bitúnku Bolešov.

Problémy nemajú len bitúnky, ale aj mäsokombináty. „Chceme to splniť, ale nestíhame, a dobre vieme, čo nás potom čaká,“ povedal riaditeľ eseročky Mäsospol v Tvrdošíne.

Viac sa darí fabrikám na spracovanie mäsa. Z existujúcich 67 podnikov by mala byť na vstup do únie pripravená takmer polovica. „Zatiaľ nás premena podniku stála 200 miliónov a na dokončenie potrebujeme ďalších 150 miliónov korún,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ Mäsokombinátu Hrádok v Lučenci Ondrej Danko. Pochybuje, že všetky potrebné zmeny stihne spraviť do konca roka.

SkryťVypnúť reklamu

Hlavnou príčinou, prečo väčšina podnikov nestihla prispôsobiť výrobu normám, je podľa Slovenskej potravinárskej a poľnohospodárskej komory nedostatok peňazí. „Predvstupový program Sapard môže pomôcť iba čiastočne, pretože nebol vo všetkých sektoroch uplatňovaný od začiatku, a teraz je na podávanie žiadostí už neskoro,“ povedal pre TASR člen predstavenstva komory Ľudovít Pós.

Problém vidí Pós aj v tom, že podniky kritériá únie dlho ignorovali a teraz sa na ňu nestíhajú pripraviť. Zo všetkých potravinárskych firiem majú udelenú výnimku len dve z nich. „Ide o jeden bitúnok a rozhrábku (vykosťovanie mäsa) s prechodným obdobím do roku 2006. Viac výnimiek nie je, pretože podniky svoje žiadosti stiahli,“ vysvetľuje Gabriela Virgalová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

SkryťVypnúť reklamu

Kto splnil euro-podmienky

podnik počet splnilo majú splniť do
euro-podmienky konca roka 2003
bitúnky 70 4 18
hydinárske bitúnky 11 2 5
mäsokombináty 67 11 25
spracovateľia hydiny 10 3 6
mliekárne 35 12 9
spracovatelia rýb 25 17 -
spracovatelia vaječných hmôt 4 - 2

zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa, polročné zisťovanie

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 593
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 322
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 136
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 346
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 889
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 876
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 381
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu