BRATISLAVA - Niektoré potravinárske podniky majú vážnu dilemu, ako vybavia svoje prevádzky, aby splnili nové európske normy. Tie sú oproti súčasným prísnejšie, ale mnohé firmy nemajú peniaze na investície. Čas na prispôsobenie sa je len do konca tohto roka, takže niektoré podniky sa pripravujú na svoj koniec.
Najväčšie problémy s prípravou na vstup do únie majú spracovatelia červeného mäsa. Štátna veterinárna a potravinová správa očakáva, že požadované zmeny stihne spraviť iba tretina bitúnkov. „Starý bitúnok požiadavkám Európy nevyhovuje. Jediná možnosť ako prežiť, je postaviť nový. To však do konca roka určite nestihneme, a tak sme sa rozhodli spracovávať menej mäsa,“ hovorí o svojich skúsenostiach vedúci bitúnku Bolešov neďaleko Ilavy, Jozef Poliak. Spolieha sa na to, že nízkokapacitné bitúnky nemusia spĺňať také tvrdé normy. Aj toto riešenie je však len dočasné. „Bitúnky s nízkou kapacitou výroby nemôžu dodávať mäso veľkoobchodom a ani ho vyvážať. Časom by sme takto určite skrachovali,“ dodal Poliak.
Brusel od bitúnkov očakáva napríklad väčší výrobný priestor, nové nerezové technológie, oddelené spracovanie bravčoviny od hoväzdiny či nové sociálne zariadenie pre pracovníkov.
„Nie je to vôbec lacná záležitosť. Len nový stroj stojí štyri milióny a postavenie celého bitúnku viac ako 30 miliónov korún,“ dodáva vedúci bitúnku Bolešov.
Problémy nemajú len bitúnky, ale aj mäsokombináty. „Chceme to splniť, ale nestíhame, a dobre vieme, čo nás potom čaká,“ povedal riaditeľ eseročky Mäsospol v Tvrdošíne.
Viac sa darí fabrikám na spracovanie mäsa. Z existujúcich 67 podnikov by mala byť na vstup do únie pripravená takmer polovica. „Zatiaľ nás premena podniku stála 200 miliónov a na dokončenie potrebujeme ďalších 150 miliónov korún,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ Mäsokombinátu Hrádok v Lučenci Ondrej Danko. Pochybuje, že všetky potrebné zmeny stihne spraviť do konca roka.
Hlavnou príčinou, prečo väčšina podnikov nestihla prispôsobiť výrobu normám, je podľa Slovenskej potravinárskej a poľnohospodárskej komory nedostatok peňazí. „Predvstupový program Sapard môže pomôcť iba čiastočne, pretože nebol vo všetkých sektoroch uplatňovaný od začiatku, a teraz je na podávanie žiadostí už neskoro,“ povedal pre TASR člen predstavenstva komory Ľudovít Pós.
Problém vidí Pós aj v tom, že podniky kritériá únie dlho ignorovali a teraz sa na ňu nestíhajú pripraviť. Zo všetkých potravinárskych firiem majú udelenú výnimku len dve z nich. „Ide o jeden bitúnok a rozhrábku (vykosťovanie mäsa) s prechodným obdobím do roku 2006. Viac výnimiek nie je, pretože podniky svoje žiadosti stiahli,“ vysvetľuje Gabriela Virgalová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Kto splnil euro-podmienky
podnik | počet | splnilo | majú splniť do |
euro-podmienky | konca roka 2003 | ||
bitúnky | 70 | 4 | 18 |
hydinárske bitúnky | 11 | 2 | 5 |
mäsokombináty | 67 | 11 | 25 |
spracovateľia hydiny | 10 | 3 | 6 |
mliekárne | 35 | 12 | 9 |
spracovatelia rýb | 25 | 17 | - |
spracovatelia vaječných hmôt | 4 | - | 2 |
zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa, polročné zisťovanie