Bratislava 15. septembra (TASR) - Značnú časť svojich potravinárskych podnikov, ktoré spracúvajú živočíšne produkty, bude musieť Slovensko po svojom vstupe do Európskej únie asi zatvoriť, lebo nebudú technologicky vybavené na plnenie jej hygienických požiadaviek. Najvážnejšia je táto hrozba v sektore spracovania červeného mäsa, keď pripravená na úniu bude asi tretina bitúnkov. Lepšia je situácia hlavne v sektore hydiny a mliekarenstva, kde bude normy plniť výrazná nadpolovičná väčšina podnikov.
Posledné zisťovania Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR zrealizované k polovici tohto roku totiž hovoria o tom, že napríklad z viac ako 70 slovenských bitúnkov môže normy EÚ reálne splniť do záveru tohto roku iba 22 prevádzok. Len 4 sú totiž na to vybavené v plnej miere už teraz a ďalších 18 bitúnkov by to po pripravovaných investíciách malo stihnúť tiež. U ostatných to podľa veterinárov už reálne nie je a viaceré z nich už aj samé oznámili, že z trhu odídu ešte tento rok. Len o niečo lepšia situácia je v nadväzujúcich mäsospracovateľských fabrikách, pretože zo 67, ktoré teraz produkujú, plne spĺňa požiadavky EÚ celkovo 11 a na ich úroveň by sa malo dostať aj ďalších 25.
Z 11 hydinárskych bitúnkov normy spoločenstva podľa zisťovaní ŠVPS zatiaľ plnia len 2, ale ďalších 5 s tým tiež nemá mať problémy. Ešte lepšia je situácia priamo u spracovateľov hydiny. Na Slovensku je ich totiž celkovo 10, z čoho 3 už hygienické požiadavky plnia teraz a ďalších 6 to stihne tiež. Z 35 mliekarní spĺňa požiadavky EÚ už 12 a problémy nemá mať ani ďalších 9 podnikov. V oblasti spracovania rýb má byť z 25 prevádzok na úniu plne pripravených 17. Zo 4 spracovateľov vaječných hmôt majú podmienky plniť dvaja.
Člen predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Ľudovít Pósa tento stav vysvetľuje tým, že viaceré podniky situáciu pred vstupom do EÚ nebrali vážne a veľkým problémom je aj nedostatok zdrojov. Predvstupový program SAPARD podľa neho mohol pomôcť iba čiastočne, pretože jednak nebol vo všetkých sektoroch uplatňovaný hneď od začiatku a už teraz sa pre veľký objem žiadostí žiadne nové neprijímajú. SPPK podľa neho pritom odhaduje, že pokiaľ by sa chcel v dostatočnej miere na úniu pripraviť celý slovenský agropotravinársky sektor, bolo by na to treba asi 12,5 miliardy Sk.
Pósa dodáva, že podniky, ktoré nebudú plniť hygienické požiadavky EÚ, nebudú môcť ihneď po vstupe vyvážať svoje výrobky na jej vnútorný trh a aj na domácom slovenskom trhu sa budú môcť udržať iba v rozsahu časovo obmedzených prechodných období.