Zber, kvalita a uskladnenie zeleniny

Hlúbová zelenina patrí do čeľade kapustovitých, pre ktoré je charakteristickým znakom obsah tzv. horčičných olejov. Obsahujú síru, dusík a prchavé látky, ktoré dodávajú ich druhom charakteristickú vôňu, najmä pri varení.

Druhy zeleniny, ktoré patria do tejto čeľade sú prevažne bohaté na vitamín C a v ich listoch je veľa ß-karoténu. Významný je obsah S-metylmetionínu (vitamín U), ktorý má protivredové účinky. Z minerálnych látok obsahujú pre zdravie človeka užitočné prvky, napríklad vápnik, draslík, horčík, fosfor a iné. Pozoruhodné je, že nutritívna hodnota kapustových zelenín sa uchováva dobre i počas skladovania alebo prezimovania.

Kapusta hlávková – Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) ALEF. Letnú a jesennú kapustu zberáme od septembra do neskorej jesene. V záhradkách sa uplatňuje ručný zber. Zavlažuje sa najneskoršie mesiac pred zberom. Hlávky musia byť dobre vyzreté, pevné a suché, nesmú byť však namrznuté. Kapusta na uskladnenie sa zberá čo najneskôr, za suchého a chladného počasia. Predčasne zberaná kapusta rýchlejšie vädne a je menej trváca. Oneskorene zberaná kapusta je náchylná na praskanie hlávok. Hlávky majú byť pevné, s troma obalovými listami, ostatné sa odlamujú. Kapustu na uskladňovanie treba vyberať z porastov harmonicky hnojených s dostatkom draslíka a vápnika, bez nadbytku dusíka. Porasty nesmú byť zaburinené, napadnuté chorobami a škodcami. Zhoršenie trvácnosti môžu spôsobiť vysoké teploty počas vegetácie, ale aj predčasné vysádzanie kapusty. Na uskladnenie sa hodí 1. akostná trieda, z ktorej treba vylúčiť nadmerne veľké hlávky, pretože sú menej trváce. Optimálna hmotnosť hlávok na skladovanie je 2 až 2,5 kilogramu. Pred vlastným uskladnením sa odporúča nechať hlávky v chladnej, intenzívne vetranej miestnosti, pričom vonkajšie listy obschnú a lepšie chránia hlávku pred hnilobou. Hlúb vytvorí na reznej ploche ochrannú korkovú vrstvu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Lepšiu skladovateľnosť majú hlávky pestované vo vyšších polohách. Kapusta sa nesmie skladovať spolu s ovocím, lebo hlávky sa uvoľňujú. Uskladňovať ju možno aj v hrobliach, v nechladených skladoch alebo chladiarniach. Sklady s kapustou treba zo začiatku často vetrať, udržovať dostatočnú cirkuláciu vzduchu a teplotu okolo 0 °C. Po vychladení sa vetranie obmedzuje a vlhkosť vzduchu má byť 93 až 98 percent. Podľa okolností sa odporúča voľne uloženú kapustu prekladať a odstrániť napadnuté hlávky. V chladiarňach pri teplote okolo 0 °C a pri 90 až 95-percentnej vlhkosti sa kapusta skladuje s nižšími stratami počas 5 až 7 mesiacov. Teplota nesmie kolísať. Letná kapusta má v chladiarňach uchovatelnosť len 30 až 50 dní, pričom počiatočná vlhkosť má byť 80 percent a neskôr 85 až 90 percent.

SkryťVypnúť reklamu

Jedlou časťou je hlávka tvorená vybielenými listami. Hlávky môžu mať rôzny tvar (ploché, guľaté, špicaté) i farbu (zelené, fialové, vo vnútri biele). Konzumuje sa vo veľkom množstve surová, varená, dusená, zapekaná, kvasená alebo sterilizovaná. Hodí sa na prípravu rôznych jedál, polievok, šalátov a slovenských špecialít. Známe sú strapačky alebo kapustnica.

Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 505
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 186
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 700
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 818
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 982
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 647
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 781
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 491
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu