
V minulosti sa od záhradkárov vykupovalo aj drobné ovocie. FOTO – PAVOL ERDZIAK
Na tohtoročný jubilejný veľtrh Agrokomplex opäť zavítalo aj mnoho záhradkárov z celého Slovenska. V stánku Roľníckych novín návštevníkom radil profesor Ing. Ivan HRIČOVSKÝ, DrSc. zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, predseda Slovenského zväzu záhradkárov. Z otázok záhradkárov a odpovedí profesora Hričovského vyberáme aspoň niektoré.
Kedy je vhodné oberať slivky?
„Tento rok je mimoriadne zaujímavý pre celú poľnohospodársku výrobu a určite aj pre ovocné dreviny a vinič hroznorodý. Tropické dni a noci v júli a auguste – mali sme ich asi 17 – a striedanie teplôt spôsobujú predčasné dozrievanie ovocia. Pri niektorých odrodách odhadujeme, že je to 15 až 16 dní. Podobná situácia je pri slivkovinách, napríklad americká odroda Stanley sa oberá v tradičných rokoch pred zberom bystrickej slivky, približne v prvej dekáde septembra. V tomto roku je zber tejto slivky už aktuálny (okolo 23. augusta, pozn. red.). Čačanská lepotica sa bežne oberá okolo 20. augusta, v tomto roku to bolo už počiatkom augusta.“
Často sa spomína výraz „podtrhnúť“ ovocie. Čo to znamená?
„Podtrhnúť znamená obrať ovocie o dva týždne skôr, ako sa dostane do zberovej zrelosti. Takéto plody možno dlhšie skladovať. Zachovávajú si pritom vhodný pomer kyselín a cukrov, čo je veľmi dôležité pre ďalšie skladovanie.“
Zasadila som dve broskyne do vinohradu. Ako ich mám rezať?
„Od 20. augusta asi do 15. septembra je aktuálny letný rez broskýň a všetkých kôstkovín, ktoré odrodili, to znamená marhule, slivky, čerešne, višne. Tento rez má nesmierny význam, lebo očká, ktoré sú v pazuchách listov, sa už neprebudia. Môže sa robiť hlbší aj základný rez, výhodou je, že glejotok sa nevytvára a rana sa do zimy zacelí.“
Ktoré stromy majú liečiteľskú schopnosť?
„Alelopatia a fytoterapia, ktoré sa využívajú v záhradkárskej praxi, sú typické aj pri ovocných drevinách. Liečivú schopnosť majú orechy kráľovské. Už naši otcovia a starí otcovia na hospodárskych dvoroch mali pri každom hnojisku či kompostovisku vysadený orech kráľovský. Plnil funkciu akéhosi sanitára – odpudzoval hmyz, komáre a zároveň zakrýval spomínané hnojisko alebo kompostovisko, ktoré potom mohlo dobre dozrieť. Liečivú funkciu stromov však možno vnímať aj z iného pohľadu. Keď sa prechádzate napríklad v poraste čiernych ríbezlí alebo višní, priaznivo na vás vplýva ich nádherná vôňa.“
Kedysi sa ovocie od záhradkárov vykupovalo, aká je situácia dnes?
„Do roku 1989 sme mali záhradkárske výkupné služby, obchodné podniky Zelenina – Ovocie, ktoré vykupovali všetky druhy ovocia i zeleniny. Dnes vykupujú ovocie a zeleninu len jednotlivci, preto nám mnohé dozreté plody padajú bez úžitku pod stromy. Úzko spolupracujeme s jednou firmou v Dunajskej Strede, ktorá si každý rok zvoláva pestovateľov na odborné semináre a uzatvára s nimi dohody na výkup jabĺk, sliviek a ostatných druhov ovocia. Niektoré spoločnosti vykupujú plody na detskú výživu, prípadne na slivovicu. Cena takýchto padaviek je však taká nízka, že mnohým ľuďom sa neoplatí ponúkať ich do výkupu.“
Aký je v súčasnosti výskyt obaľovačov na ovocných stromoch?
„Druhá generácia spriadača amerického predstavuje v sučasnosti najväčšiu katastrofu, akú vidíme na ovocných stromoch popri cestách aj na dvoroch. Stovky húseníc sa vrhajú na listy, a to nielen jabloní, ale aj hrušiek, sliviek, čerešní, višní a orecha kráľovského. Zlikvidované sú celé časti konárov, z listov zostáva len nervatúra. Mnohí ľudia si mýlia príznaky so spálou ružovitých. Konáre napadnuté spriadačom treba zostrihať a spáliť. Chemická ochrana celých stromov je ťažká, ale individuálne hniezda môže likvidovať každý záhradkár.“
Zaznamenala MÁRIA INŠTITORISOVÁ