
Králiky – albíny majú predispozíciu k tvorbe žltého tuku.
FOTO – (AR)
T. O., Kežmarok
Väčšina králikov má biely tuk, žltý sa objavuje najmä pri albínoch. Žlté sfarbenie tuku spôsobuje rastlinné farbivo xantofyl, ktoré sa dostáva do organizmu zvierat spolu s krmivom. Xantofyl sa bežne rozkladá v pečeni a vylučuje sa z tela von. Pri spomínaných albínoch, ale aj pri niektorých iných krížencoch aj čistokrvných králikoch, sa xantofyl nerozloží a uloží sa do tukového tkaniva. Keďže ide o dedičnú predispozíciu (farba tuku sa prenáša z rodičov na potomstvo), chovatelia vyberajú na ďalšiu plemenitbu zvieratá z populácie s bielym tukom.
Treba pripomenúť, že žltý tuk a mäso králikov s takýmto tukom sú hygienicky nezávadné. Ide len o vizuálny nedostatok.
(inš)