
Ošetrovanie viniča proti portulake zeleninovej je už v tomto období neaktuálne. FOTO – (AR)
J. T., Vradište
Portulaka zeleninová patrí medzi jednoročné buriny, rozmnožuje sa generatívne, teda semenom. Celá rastlina je mäsitá, šťavnatá a poliehavá. Jej listy sú tmavozelené, oválne a lesklé. Byľ býva červenkastej farby, kvety sú žlté. Rastie od nížin až po pahorkatiny, na piesočnatých i výživných pôdach. Na jej chemické ničenie vo vinohradoch možno použiť aj herbicíd Touchdown. Aplikuje sa priamo na listy burín v období tesne pred nasadením kvetných pukov portulaky. Dávka na hektár predstavuje 2 až 6 litrov prípravku v 400 litroch vody. To znamená, že na 10 litrov treba 50 až 150 mililitrov prípravku, ktorými možno ošetriť 250 metrov štvorcových plochy. Ošetrovať sa musí tak, aby neboli zasiahnuté zelené časti viniča. Zelené práce („plevačka“) by mali byť ukončené najneskôr 7 až 10 dní pred postrekom. Ochranná doba prípravku sa neudáva v dňoch, keďže sa ošetruje v dostatočnom predstihu pred zberom plodov podľa vegetačnej fázy buriny. V tomto období je už ošetrovanie neaktuálne.
Čitateľovi však odporúčam radšej mechanický spôsob ničenia burín, ktorý je ekonomickejší, ekologickejší a má aj veľa iných priaznivých vplyvov na pôdu v porovnaní s chemickou ochranou. Mierny výskyt burín je niekedy aj užitočný, najmä ako ochrana proti pôdnej erózii pri búrkach.
Ing. STANISLAV BAROK
ÚKSÚP-OORF