
Štíhle vreteno bohato zarodilo.
FOTO – ARCHÍV
„Chcel by som odporučiť aj veľkým producentom, aby po zbere úrody robili rez kôstkovín. Predídu tak výskytu glejotoku, rany na stromoch sa budú lepšie hojiť a životnosť drevín sa predĺži. Obrovský význam to má najmä pri marhuliach. Tieto ovocné druhy často odumierajú v dôsledku apoplexie (odumieranie stromu začínajúce náhlym vädnutím lístia, pozn. red.), ktorá vzniká po reze v nesprávnom čase, teda v jarnom období. Môžeme urobiť aj rez po zbere ríbezlí a jedenkrát rodiacich malín. Na černiciach odrody Thornfree, ktoré nám práve odrodili, treba vyrezať staré drevo a ponechať mladé, aby boli kríky vzdušné a mali dobrú diferenciáciu kvetných pukov. Pripomínam, že po letnom reze nie je zatieranie rán také významné, ako keď sa rez robí v predjarí.“
Aký rez je vhodný pri jadrovinách?
„Pri jadrovinách sa robí neskorý letný rez. Na stromoch, kde pestovatelia urobili skorý letný rez, vytvorili sa v druhej fáze rastu mladé letorasty, ktoré skrátime na jedno až dve očká. Neskorý letný rez má presvetľovací charakter. Takto dosiahneme, aby korunka nebola zahustená a plody sa krásne vyfarbili.“
Mnohí pestovatelia zabúdajú dreviny po zbere úrody zavlažiť. Je to chyba?
„Zavlažovanie po zbere je veľmi dôležité. Ak záhradkári majú vodu z lacného prameňa, napríklad zo studne, treba zalievať. Na čiernych ríbezliach prebieha v tomto období spomínaná diferenciácia kvetných pukov. Od nej bude záležať budúcoročná úroda.“
Do akej miery ovplyvnilo počasie kvalitu zrejúcich plodov?
„V tomto lete sme mali veľa tropických dní a nocí. Boli aj značné výkyvy teplôt, cez deň bolo 34 stupňov Celzia a v noci teplota klesla na 15 až 16 stupňov. Negatívne to vplývalo na dozrievanie jabĺk. V dôsledku počasia, ale aj nesprávne načasovaného zavlažovania alebo deficitu vlahy, sa začala objavovať sklovitosť jabĺk. Je to nepríjemná fyziologická choroba plodov. Na jesenných odrodách Denár, Šampión a Lord Lambourne sa už naplno prejavuje. Svoj podiel na vzniku sklovitosti má, samozrejme, aj nesprávna výživa stromov, najmä pomer medzi vápnikom a draslíkom.“
Môžu sa prejaviť následky horúčav aj počas skladovania ovocia?
„Očakáva sa hnednutie dužiny, známa fyziologická choroba. Dôležité je, aký majú plody obsah vápnika a takzvaných titrovateľných kyselín. Vo všeobecnosti však predpokladáme, že ovocie sa bude dať lepšie skladovať ako v roku 2002. Záleží to ale aj od ďalšieho priebehu počasia. Zaujíma nás najmä september, keď nastáva hlavný zber. Dôležité bude určenie zberovej zrelosti odrôd. Veľkovýrobcovia si ju overujú laboratórnym spôsobom. Keď zistia správny čas zberu, predídu veľkým škodám. Záhradkári určia vhodný termín klasickým postupom: ak sú po rozrezaní plodu jadierka hnedé, ovocie zberajú. A potom aj podľa toho, či sa dá jablko ľahko odtrhnúť. V každom prípade bude včasný zber dôležitý.“
Pozorovali ste neobvyklé reakcie stromov na počasie?
„V Moste na Ostrove som už v polovici augusta zaznamenal na odrode Pinova popri dozrievajúcich jablkách druhé kvitnutie. Ide o nemeckú zimnú, pomerne odolnú odrodu, ktorá bude mať koncom septembra kvázi druhú úrodu. V tomto období môže väčšina odrôd druhý raz zakvitnúť. Kvetné puky odporúčam ihneď v zárodku zaštipnúť, aby sa strom nevysiľoval na úkor budúcoročnej úrody.“
MÁRIA INŠTITORISOVÁ