
Judita Vargová sa vo svojej kuchyni cíti výborne.
Tieto ingrediencie používa najmä pri príprave rýb, ktoré uprednostňuje pred ostatnými druhmi mäsa. Sviežu a príjemnú chuť dodáva rybacím špecialitám aj šťavou z citróna.
„K tomu uvarím zemiaky s maslom, posypané čerstvým kôprom. Čo už môže byť v lete lepšie?“ hovorí herečka, ktorá naučila jesť zdravo aj svojho manžela, hudobníka Braňa Hronca.
Pri takejto večeri sa nezaobídu ani bez kvalitného vína. Judita Vargová uprednostňuje biele suché vína, ktoré spaľujú tuky a po horúcom a namáhavom dni prispejú k relaxu.
Mamina špecialita
V detstve patrilo k herečkiným obľúbeným jedlám pečené bravčové s kapustou a knedľou. Najviac z toho jej však chutila špeciálna skaramelizovaná kapusta, ktorú jej mama pripravovala „naozaj excelentne“.
„Naučila som sa ju robiť aj ja, a to mi raz, ako mladej neveste, zachránilo pred priateľmi reputáciu dobrej kuchárky. Chcela som vyskúšať špeciálny recept na kačicu pečenú v alobale. Hostia u nás už dlho sedeli a čakali, kačica sa už hodiny piekla a bola stále tvrdšia a tvrdšia. Nakoniec všetci statočne pochrúmali tuhé, žuvačkovité mäso, ale pochvaľovali si práve karamelovú kapustu, ktorú som ku kačici pripravila presne podľa maminho receptu.
Karamelovú kapustu milujú aj herečkine deti, hoci im toto jedlo pripravuje iba zriedka. „Snažím sa, aby sme sa stravovali zdravo, a pritom chutne,“ vysvetľuje herečka, ktorá občas radí aj vyučeným kuchárom.
Poučí aj kuchárov
V hoteli, ktorý vedie, naučila kuchárov, ako sa správne pripravujú zemiakové placky. Do nastrúhaných zemiakov sa nesmie dať veľa vajec a múky, naopak, treba pridať viac cesnaku, majoránky, soli, korenia a trošku mlieka, ktoré chuť placiek vylepší. Toto leto si jej hostia pochutnávajú aj na domácom marhuľovom džeme, ktorý herečka navarila bez akýchkoľvek konzervačných látok. Aj zavárať sa naučila ešte doma, nemá na to však veľa času.
Jej manžel Braňo Hronec tvrdí, že doma mu chutí najviac. Po sobáši jej kvôli váhe zakázal piecť. Kým boli deti malé, párkrát príkaz porušila, dnes ho však dodržiava. Judita Vargová si však po dobrom obede sladkú maličkosť dopraje.
Jedlo pre ústa aj oči
Nemá rada baraninu a jahňacinu a postupne si od takýchto špecialít odvykol aj jej manžel. Nepripravuje mu ani nezdravé mastné jedlá, ani kedysi obľúbené údené koleno. Bez maďarskej červenej papriky, talianskych cestovín a zeleninových príloh by si však hudobník svoj jedálny lístok nevedel predstaviť.
Okrem dobre pripraveného jedla je pre Juditu Vargovú dôležité aj pekné stolovanie. Patrí k nemu horiaca sviečka, v každom ročnom období kvety a esteticky pôsobiaci kulinársky výtvor na tanieri. „Vychutnať pokrm musia nielen ústa, ale aj oči,“ hovorí herečka, ktorá občas dodržiava pôst.
Kuchyňa s televízorom
Keď sa vydala, v malom rodinnom domčeku s troma izbami iba trošku vylepšila kuchyňu. Dodnes má pôvodnú kuchynskú linku, vymenila len sporák a dokúpila moderné kuchynské prístroje. Umývačku riadu však veľmi nepoužíva.
„Zvyčajne sme pri stole iba štyria a naplniť umývačku zopár taniermi sa mi zdá nepraktické. Špinavé riady v nej zasa nemôžem nechávať, pretože mám citlivý nos, takže všetko radšej hneď umývam a odkladám.“
Pri úvahách o rekonštrukcii kuchyne si je istá v jednom: veľké okno smerujúce do záhrady zostane. A okrem neho aj televízor. Pri varení totiž rada sleduje, čo sa deje vo svete.
FOTO – DESANA DUDÁŠOVÁ
Bratislavská rodáčka herečka Judita Vargová sa po vyštudovaní herectva na VŠMU stala členkou Činohry SND. V roku 2000 sa rozhodla z divadelnej scény odísť a venuje sa rodinnému podniku. Vyše dvadsať rokov je vydatá za hudobníka Braňa Hronca. Majú dcéru Zuzanu a syna Branka.