Nedeľa, 7. marec, 2021 | Meniny má TomášKrížovkyKrížovky

Pekárne nemajú dostatok múky

PREŠOV - Minuloročná neúroda pšenice, spôsobená extrémnymi suchami, si už vyberá svoju daň - na trhu je nedostatok múky. „Týka sa to celého Slovenska, ale zatiaľ je ticho, akoby sa nič nedialo. Situácia je pritom vážna,“ reagoval generálny riaditeľ Šarišs

kých pekární a cukrární Prešov (ŠPaC) Viliam Šofranko. „Berieme múku z Mlynu Košice a ten má momentálne veľké problémy,“ potvrdil starosti so zabezpečovaním základnej suroviny pre pekárenskú výrobu majiteľ pekárne v Nižnej Šebastovej Marcel Rešovský.

V priebehu tohto roku Mlyn Košice a ďalšie mlyny zvyšovali cenu múky už druhýkrát, takže oproti koncu roka 2000 cena kilogramu stúpla o viac ako 10 percent. „A ráta sa s ďalším zvýšením ceny. Pokiaľ by sa obilie malo dovážať, potom sa cena múky zvýši pomaly na 30 percent oproti minulému roku,“ pridal perspektívu Šofranko. Podľa vyjadrenia riaditeľa Šarišskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Prešove Jána Hanudeľa potravinárskej pšenice by sme teoreticky mali mať dosť: „Je tu však problém, že cena potravinárskej pšenice stúpa pomalšie ako cena kŕmneho obilia a predáva sa skoro za tú istú cenu ako kŕmne obilie.“ Hanudeľ toto tvrdenie podporil údajmi o momentálnych cenách obilia v prešovskom regióne, kde sa tona potravinárskej pšenice predáva v priemere za 4833 Sk a tona kŕmnej pšenice za 4510 Sk. Cena jednej tony kŕmneho obilia na európskom trhu sa pohybuje od 108 do 120 dolárov.

Skryť Vypnúť reklamu
JAROSLAV SUŠKO
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  2. Nové číslo Historickej revue
  3. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  4. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  5. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  6. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  9. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  1. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  2. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  3. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  4. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  5. Nové číslo Historickej revue
  6. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  7. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  8. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  9. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  10. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 24 000
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 13 862
  3. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 12 058
  4. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj 11 090
  5. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 11 066
  6. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 10 945
  7. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 9 569
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele 7 481
  9. Nové číslo Historickej revue 7 096
  10. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 6 870
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu