kých pekární a cukrární Prešov (ŠPaC) Viliam Šofranko. „Berieme múku z Mlynu Košice a ten má momentálne veľké problémy,“ potvrdil starosti so zabezpečovaním základnej suroviny pre pekárenskú výrobu majiteľ pekárne v Nižnej Šebastovej Marcel Rešovský.
V priebehu tohto roku Mlyn Košice a ďalšie mlyny zvyšovali cenu múky už druhýkrát, takže oproti koncu roka 2000 cena kilogramu stúpla o viac ako 10 percent. „A ráta sa s ďalším zvýšením ceny. Pokiaľ by sa obilie malo dovážať, potom sa cena múky zvýši pomaly na 30 percent oproti minulému roku,“ pridal perspektívu Šofranko. Podľa vyjadrenia riaditeľa Šarišskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Prešove Jána Hanudeľa potravinárskej pšenice by sme teoreticky mali mať dosť: „Je tu však problém, že cena potravinárskej pšenice stúpa pomalšie ako cena kŕmneho obilia a predáva sa skoro za tú istú cenu ako kŕmne obilie.“ Hanudeľ toto tvrdenie podporil údajmi o momentálnych cenách obilia v prešovskom regióne, kde sa tona potravinárskej pšenice predáva v priemere za 4833 Sk a tona kŕmnej pšenice za 4510 Sk. Cena jednej tony kŕmneho obilia na európskom trhu sa pohybuje od 108 do 120 dolárov.
JAROSLAV SUŠKO