Slováci sa stravujú ako Američania pred 50 rokmi, tvrdí známy profesor výživy Walter Willett z Harvardu. O zdravej výžive počujú naši ľudia veľmi často. Za posledných 40 rokov zažili toľko teórií o používaní tukov, že poniektorí už neveria, či propagovanie rastlinných tukov zase nevystrieda nejaká nová teória. Sem-tam médiami totiž prejde správa, že masť ani maslo nie sú také škodlivé, ako sa tvrdilo.
Profesor výživy Walter Willett z Harvardskej univerzity je v tomto nekompromisný: „Zásadný obrat vedcov k propagovaniu masla či masti už nemožno očakávať. Nahradením živočíšnych a stužených tukov rastlinným olejom možno dosiahnuť až 50-percentné zníženie rizika chorôb srdca a jej následkov - napríklad infarkt myokardu." On sám si chlieb nenatiera dokonca ani margarínmi, ale kvapká olejom. Urobil tak aj minulý týždeň v Bratislave, keď mu čašník ako predjedlo doniesol na chlieb cesnakovú nátierku. Vypýtal si radšej panenský olivový olej.
Čítajte zajtra v denníku SME.