
Mrkvu uložíme do jám a hroblí.
Mrkva vypestovaná na vlhkých a dusíkom prehnojených pôdach má krátku trvácnosť. Dobre uskladniteľná je mrkva, ktorá sa pestovala na ľahších, humóznych pôdach s vyššou zásobou draslíka pri správnom striedaní plodín. Vyvinutú mrkvu zberáme od októbra do príchodu mrazov. Na jarnú spotrebu môžeme v teplejších oblastiach časť ponechať v pôde. Na skladovanie vyberáme korene zdravé, nepopraskané, nerozkonárené a vyfarbené. Od blata očistenú mrkvu necháme niekoľko dní obschnúť. Potom ju ukladáme do jám a hroblí. Ak uskladňujeme mrkvu v pivnici alebo v komore, treba ju chrániť pred vädnutím. Najčastejšie sa zasypáva pieskom, perlitom, alebo sa prikrýva fóliou po vychladení. Najlepšie sa uchováva pri teplote okolo 0 oC, pri relatívnej vlhkosti vzduchu 90 až 95 percent. Mrkva je skladovateľná 120 až 180 dní.
Petržlen: Koreňový petržlen zberáme neskôr než mrkvu, lebo lepšie znáša mrazy. Môže na záhone aj prezimovať. Na skladovanie vyberáme korene s priemerom najmenej 25 milimetrov, ktoré zbavíme vňate. Skladuje sa rovnako ako mrkva. Korene sa skladujú až 120 dní.
Petržlenová vňať vydrží pri teplote –1 až –2 oC a pri 95-percentnej vlhkosti vzduchu až 5 týždňov, ak ju uzatvoríme v mikroténovom vrecúšku. Pre dlhšiu spotrebu sa vňať odporúča sušiť, mraziť alebo konzervovať v soli.
Paštrnák: Je mrazuvzdorný a môže prezimovať vonku na záhone. Dobre sa aj skladuje za rovnakých podmienok ako mrkva a vydrží asi 120 dní.
Zeler: Zberáme ho včas, pred príchodom mrazov. Z buliev odkrútime listy bez toho, aby sme poškodili srdiečko. Samotnú buľvu čistíme drevenou škrabkou. Buľvy môžu mať najmenší priemer 80 milimetrov a korienky skrátené na 30 milimetrov. Zeler skladujeme voľne uložený v prepravkách, alebo sa zakladá do piesku v studenej pivnici či v parenisku. Pri teplote 0 až 1 oC vydrží až 200 dní. Vňať sa uchováva rovnako ako pri petržlene.
Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.,
VÚZ Nové Zámky