Ako uskladníme zeleninu

Mrkva vypestovaná na vlhkých a dusíkom prehnojených pôdach má krátku trvácnosť. Dobre uskladniteľná je mrkva, ktorá sa pestovala na ľahších, humóznych pôdach s vyššou zásobou draslíka pri správnom striedaní plodín. Vyvinutú mrkvu zberáme od októbra ...


Mrkvu uložíme do jám a hroblí.


Mrkva vypestovaná na vlhkých a dusíkom prehnojených pôdach má krátku trvácnosť. Dobre uskladniteľná je mrkva, ktorá sa pestovala na ľahších, humóznych pôdach s vyššou zásobou draslíka pri správnom striedaní plodín. Vyvinutú mrkvu zberáme od októbra do príchodu mrazov. Na jarnú spotrebu môžeme v teplejších oblastiach časť ponechať v pôde. Na skladovanie vyberáme korene zdravé, nepopraskané, nerozkonárené a vyfarbené. Od blata očistenú mrkvu necháme niekoľko dní obschnúť. Potom ju ukladáme do jám a hroblí. Ak uskladňujeme mrkvu v pivnici alebo v komore, treba ju chrániť pred vädnutím. Najčastejšie sa zasypáva pieskom, perlitom, alebo sa prikrýva fóliou po vychladení. Najlepšie sa uchováva pri teplote okolo 0 oC, pri relatívnej vlhkosti vzduchu 90 až 95 percent. Mrkva je skladovateľná 120 až 180 dní.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Petržlen: Koreňový petržlen zberáme neskôr než mrkvu, lebo lepšie znáša mrazy. Môže na záhone aj prezimovať. Na skladovanie vyberáme korene s priemerom najmenej 25 milimetrov, ktoré zbavíme vňate. Skladuje sa rovnako ako mrkva. Korene sa skladujú až 120 dní.

Petržlenová vňať vydrží pri teplote –1 až –2 oC a pri 95-percentnej vlhkosti vzduchu až 5 týždňov, ak ju uzatvoríme v mikroténovom vrecúšku. Pre dlhšiu spotrebu sa vňať odporúča sušiť, mraziť alebo konzervovať v soli.

Paštrnák: Je mrazuvzdorný a môže prezimovať vonku na záhone. Dobre sa aj skladuje za rovnakých podmienok ako mrkva a vydrží asi 120 dní.

Zeler: Zberáme ho včas, pred príchodom mrazov. Z buliev odkrútime listy bez toho, aby sme poškodili srdiečko. Samotnú buľvu čistíme drevenou škrabkou. Buľvy môžu mať najmenší priemer 80 milimetrov a korienky skrátené na 30 milimetrov. Zeler skladujeme voľne uložený v prepravkách, alebo sa zakladá do piesku v studenej pivnici či v parenisku. Pri teplote 0 až 1 oC vydrží až 200 dní. Vňať sa uchováva rovnako ako pri petržlene.

SkryťVypnúť reklamu

Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.,

VÚZ Nové Zámky

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 558
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 274
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 708
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 057
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 215
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 928
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 838
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 419
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu