Čo škodí vitamínom?
Vitamín A je odolný voči teplote, ale citlivý na svetlo. V spojení so starým tukom podlieha skaze.
Vitamíny B1, B2 sú rozpustné vo vode, takže po namočení surovín do vody prechádzajú do nej. Ničí ich zásadité prostredie (napríklad sóda pridaná do varenia). Okrem toho približne 15 percent vitamínu B1 sa stráca počas varenia a vitamín B2 je citlivý na svetlo.
Vitamín C je veľmi málo odolný na vysoké teploty a rýchlo oxiduje. Škodí mu dlhé namáčanie a svetlo.
Ako pripravovať zeleninu?
* Očistíme ju od zeme a iných nečistôt a až potom rýchlo umyjeme pod tečúcou vodou, najlepšie na to určenou kefkou. Zeleninu nemočíme dlho vo vode.
* Šúpeme natenko, pretože najviac cenných zložiek sa nachádza pod šupkou. Ak nemáme istotu, či zelenina (najmä koreňová) neobsahuje veľa dusičnanov, ošúpeme hrubšiu vrstvu, aj keď takto zelenina stráca vitamíny.
* Krájame krátko pred podávaním (vitamín C podlieha oxidácii). Aby napríklad jablko alebo zeler nestmavli, hneď po nakrájaní ich pokvapkáme citrónovou šťavou alebo vínnym octom.
* Nakrájanú zeleninu dávame do vriacej vody, varíme krátko a v malom množstve tekutiny.
* Ak pripravujeme zeleninový šalát, mali by sme ho konzumovať hneď po príprave na studeno alebo na teplo. Každé ohrievanie ničí živiny.
(tom)