
Včelstvá treba pripraviť na zimovanie.
FOTO – (IT)
Horúce a suché leto negatívne zasiahlo aj do života včelárov a včelstiev. Po výdatnej agátovej znáške nastalo prudké oteplenie, nektár v kvetoch vysychal a včely preto nemali čo zberať. V niektorých lokalitách bola krátky čas aspoň medovicová znáška, najmä z lipy.
Už niekoľko týždňov je situácia vo včelárení veľmi nepriaznivá, trvá obdobie bez prínosu sladiny do medníkov. Len v určitých lokalitách, predovšetkým na západnom Slovensku, vytáčali včelári slnečnicový med. Na juhu slnečnica síce kvitla, ale slabo medovala. Čo včely priniesli do úľov, to aj spotrebovali. Podľa Ing. Júliusa Selčana, predsedu Slovenského zväzu včelárov však možno napriek tomu hodnotiť tento rok z hľadiska celkovej znášky a produkcie medu ako priaznivý.
„Niektorí kočujúci včelári vytáčali agátový med až dvakrát. Jeho kvalita je pritom vysoká. Iný stav nastal na poliach s repkou, kde pestovatelia museli po tuhej zime vyorať celé lány, ktoré potom obsiali slnečnicou prípadne inými plodinami,“ hovorí Selčan.
Kvalita sa odzrkadlila vo výkupných cenách agátového medu. Za kilogram tohto produktu ponúkali včelárom výkupcovia 110 až 120, niekde dokonca 135 korún. Na porovnanie: vlani to bolo 55 korún. Za kvetové medy, teda repkové alebo z ovocných stromov, ponúkali výkupcovia okolo 88 až 90 korún. Výkupné ceny vzrástli aj preto, že zásoby medu na trhu sa už minuli. Produkcia medu pritom závisí nielen od priaznivých prírodných podmienok, ale aj od zdravotného a kondičného stavu včelstiev.
„Krutú zimu prežili väčšinou zdravé včelstvá, to znamená, že aj ich rozmnožovanie bolo na zdravom základe. V porovnaní s minulým rokom neboli hlásené vo zvýšenej miere nové ohniská moru či hniloby včelieho plodu. Nepremnožil sa ani klieštik parazitujúci na včele medonosnej, preto sme videli na kočovných stanovištiach podstatne viac kočovných vozov ako v minulosti,“ hovorí odborník.
V tomto mesiaci sa už včelstvá pripravujú na zimovanie. Liahne sa zimná generácia včiel, od ktorej závisí budúcnosť včelstva a produkcia v nasledujúcom roku. Keďže je obdobie bez znášky, starostliví včelári ich podnecujú cukrovomedovým cestom, sirupom alebo kryštálovým cukrom navlhčeným medovou vodou. Mnohí tiež premiestňujú kočovné vozy do severnejších polôh za slnečnicou. V súčasnosti nie je zriedkavosťou vidieť túto teplomilnú plodinu napríklad v okolí Zvolena a vyššie položených miest. Koncom augusta až začiatkom septembra sa už včelstvá zakrmujú a pripravujú na prezimovanie.
„Keď sa včelár v auguste dokonale postará o včely, najneskôr do pätnásteho septembra ich zakŕmi a včelstvá aj správne prelieči, v budúcom roku mu opäť prinesú úžitok,“ dodáva Selčan.
Autor: MÁRIA INŠTITORISOVÁ