
Melodie je neskorá odroda jablone. FOTO – (AR)
Jablká obsahujú celý rad vitamínov, minerálnych látok, flavonoidov a stopových prvkov, ktoré posilňujú organizmus povzbudzujú nervovú sústavu. Majú protizápalové, mikrobiálne a krvotvorné účinky. V ľudovom liečiteľstve a naturálnej medicíne sa používajú pri poruchách trávenia, hypertónii, skleróze, reumatizme, dne, chudokrvnosti, pri nachladnutí, chrípke, bronchitíde, žalúdočných problémoch, bolestiach hlavy, závratoch, nespavosti, sladké plody i pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch, pri starostlivosti o chrup a pri ďalších poruchách organizmu. Vzácne sú aj sušené jablkové plátky (štiepky), ktoré sú osviežujúcou pochúťkou najmä pre deti.
Pri chrípke a kašli sa osvedčilo pitie šťavy z jabĺk. V zime sú pečené jablká výborným dezertom. Jemne nastrúhané jablko i so šupkou (najlepšie na sklenenom strúhadle) konzumované večer viaže v črevách toxické látky. Pri hnačkových ochoreniach sa odporúča diéta z nastrúhaných jabĺk. Čaj z jablčných šupiek reguluje stolicu a má protisklerotické účin- ky. Jablká sú aj vhodným doplnkom pri príprave müsli. Denne by sme mali konzumo- vať minimálne jedno jablko – najmä pred spaním.
Hrušky obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahkostráviteľné cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok, najmä v kombinácii s ovsenými vločkami. Ich plody alebo šťava sa používajú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku (osvedčená je hrušková diéta u starších ľudí). Varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám. Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka, ak sa konzumujú v surovom stave spôsobujú ťažkosti (predovšetkým odrody Lucasova a Clappova). Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky ušľachtilé.
Duly majú vysoký obsah pektínu, preto sa používajú najmä na kompóty a rôsoly v kombinácii s iným ovocím. Nepoužívajú sa za surova. V ľudovom liečiteľstve sa uplatňujú najmä pri hnačkách a proti črevným parazitom. Tento druh vzácneho ovocia sa však pestuje v záhradkách už len ojedinele.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.