
Kvalita vína zavisí od kvality hrozna, technológie výroby a návykov konzumentov. FOTO – (AR)
Hovoríme s prof. Ing. ALOJZOM VEREŠOM, DrSc., vedeckovýskumným pracovníkom v oblasti vinohradníctva a vinárstvaVlna horúčav v júli spálila na mnohých miestach Európy poľnohospodársku pôdu. Nemeckí pestovatelia vína však veria, že tento ročník môže byť najlepší za posledné desaťročie. Môžu tomu veriť aj vinohradníci na Slovensku?
„Niet pochybností, že hydrometeorologické podmienky boli u nás približne rovnaké ako v Nemecku. Ale my máme vlastné skúsenosti. V tomto roku bolo počasie v jednotlivých fenofázach viniča rozdielne, často vybočovalo z normálu iných rokov. Striedali sa nižšie teploty s relatívne vysokými. Nastúpilo obdobie sucha, deficitu vlahy v pôde a začiatkom fenologickej fázy vyzrievania hrozna prichádza chladnejšie daždivé počasie so slabším slnečným svitom. Teraz vstupujeme do podstatnej fázy vinohradu – do obdobia zberu hrozna.“
Akú kvalitu vína odhadujete?
„To závisí predovšetkým od kvality hrozna, technológie výroby a od návykov konzumenta. Kvalita hrozna súvisí najmä s abiotickými a biotickými faktormi. Ich priebeh určuje aj termín zberu hrozna, ktorý sa musí uskutočniť v najlepšej vyzretosti bobúľ. Treba však dodať, že otázka kvality vína je diskutabilná, a nie je ani jasne stanovená. Ide predsa o komplex ekologických, a najmä meteorologických podmienok, ktoré vplývajú na hrozno. Môže sa definovať ako súhrn vnemov degustátora hrozna alebo vína. Je preto subjektívna. Vinič musel v tomto roku prekonať mnohé stresy, najmä z nadmerne vysokých teplôt a nedostatku vlahy. Aj hydrologické pomery v pôde boli nepriaznivé. Neviem preto povedať, aké budú úrody hrozna a kvalita vína.“
Ktoré odrody v súčasnosti dozrievajú?
„V tomto roku je nástup fenológie vyzrievania hrozna predčasný a, samozrejme, predčasné budú aj dátumy zberu jednotlivých odrôd. Stolové odrody budú v predstihu pred muštovými.“
Akými opatreniami možno ešte skvalitniť produkciu?
„Už začiatkom augusta mali byť zaštipnuté vrcholy letorastov na všetkých odrodách, aby netienili listy. Nesmieme zabudnúť ani na chemickú ochranu viniča a hrozna. Relatívne úspešne sme prekonali obdobie invázie múčnatky aj peronospóry. Pred sebou máme ešte ochranu viniča pred nebezpečnou hubovou chorobou dozrievajúceho hrozna – botrytídou. Spôsobuje hnilobu hrozna, ale aj na nezrelých bobuliach a strapcoch môže vyvolať zelenú hnilobu, ku ktorej sa pridružuje biela hniloba.“
Takže, čo majú pestovatelia urobiť?
„Potrebné sú precízne ošetrenia fungicídmi proti botrytíde, ktoré pôsobia zároveň aj proti spomínanej peronospóre a múčnatke.“
Veľké škody spôsobujú na hrozne osy. Ako chrániť úrodu pred týmto hmyzom?
„Osy si často budujú hniezda v obydliach pri záhradkách, vo veľkoplošnom vinohrade sú zriedkavejšie. Hniezdia aj pod povrchom pôdy. Nabodávajú bobule, vysávajú šťavu a na strapcoch zostáva iba šupka, ktorá sa infikuje hubami. Na odchyt ôs sa vyvinuli lapáky, vhodné sú aj fľaše naplnené zmesou sirupu a piva. Ničiť ich možno tiež insekticídmi. Dôležité je však predovšetkým likvidovať osie plásty ešte pred vyzrievaním hrozna.“
Nad vinohradmi poletujú už teraz škorce v obrovských kŕdľoch. Čo odporučíte pestovateľom okrem klasických sietí?
„Toto vtáctvo dokáže zničiť takmer celú úrodu hrozna. Je ale chránené, veď škorec denne spotrebuje priemerne tristo gramov škodlivého hmyzu. V mojom vinohrade úspešne používam rôznofarebné pásiky staniolu, ktoré som rozvešal do medziradia a na boky vinohradu. Účinnejšie sú, samozrejme, siete. Vtáky zachytené do nich však treba čím skôr uvoľniť.“
MÁRIA INŠTITORISOVÁ