
Dominantou v záhrade trnavského pestovateľa Róberta Karasa je ovocný strom hurmikaki pôvodom z Ďalekého východu. Ročne sa záhradkárovi urodí asi sto kusov tohto ovocia. Jeden plod pritom na našom trhu stojí tridsať až šesťdesiat korún. FOTO - autor
Zelené kivi, veľké oranžové pomaranče, voňavé citróny, ananásy, figy, granátové jablká či červené hurmikaki, ovocie z Ďalekého východu, ktoré v stave zrelosti pripomína našu paradajku. Toto všetko dozrieva na jeseň v záhrade, skleníkoch a fóliovníkoch Róberta Karasa z Trnavy. Pestovaniu subtropického ovocia sa venuje už takmer dvadsaťpäť rokov.
„Pestovanie južného ovocia je mojím koníčkom od detstva a neskôr som sa ním začal aj živiť. Pamätám sa, keď raz prišiel otec domov aj s citrónovníkom a povedal mi, že aj každý Rus má doma okrem obrazu Lenina a balalajky, citrónovník,“ spomína s úsmevom na začiatky Karas, ktorého vôňa cudzokrajnej rastliny okamžite „dostala.“
O južné ovocie sa treba podľa neho starať po celý rok. Odrody sa dajú pestovať priamo v byte, skleníkoch, fóliovníkoch na voľnej pôde alebo takzvaným pestovaním s prenášaním, čo znamená, že sa cez zimu rastliny prenesú do skleníka alebo do pivnice.
Takýto koníček však určite nepatrí medzi lacné. „Postavenie zimnej záhrady stojí od 200-tisíc do dvoch miliónov. K tomu treba pripočítať vodu, chemické postreky, hnojivá a samozrejme elektrinu. Za tú dá pestovateľ ročne od desať- do stotisíc korún“. Ak sa však ľudia rozhodnú vypestovať si citróny len tak doma, neminú podľa neho veľa peňazí.
Vynaložené náklady vykompenzuje pestovateľovi predaj subtropických rastlín. „Ľuďom ponúkam dvoj- až trojročné pomarančovníky, mandarínkovníky či citrónovníky. Cena sa pritom pohybuje od 150 do 350 korún za kus,“ hovorí záhradkár a vzápätí nám ponúka jednoročnú rastlinku figovníka za sto korún.
Dozretú, neveľkú úrodu ovocia na trhu nepredáva, ale zväčša rozdá svojim priateľom. Tí si pochvaľujú chuť a hovoria, že je lepšia ako chuť dovezeného ovocia. „Na Slovensku máme dlhší letný deň ako v subtrópoch, a tak viac slnka dodá plodom vyššiu cukornatosť,“ vysvetľuje záhradkár.
A aké ovocie by pestoval, ak by už na Slovensku bolo naozaj tak teplo ako na juhu Európy? „Ak by zimné teploty neklesli pod päť stupňov Celzia, dali by sa tu pestovať mandarínky. Veľmi nenáročný na podmienky je však aj figovník, ktorý stačí zaliať akurát v auguste, keď sa napĺňajú plody.“ (im)