Peter Pišťanek ponúka rodinné recepty a vlastné poviedky

Bratislava 14. augusta (TASR) - Po vydaní tretieho pokračovania kultového románu Rivers of Babylon spisovateľ Peter Pišťanek vyhlásil, že končí s literatúrou.

Našťastie pre jeho priaznivcov to celkom tak nie je, pretože mu práve vychádza nová kniha Recepty z rodinného archívu alebo Všetko čo viem ma naučil môj dedo.

"Recepty z rodinného archívu som pred rokmi pravidelne uverejňoval v internetovom magazíne inZine. Myslím, že to bol nápad vydavateľa Kolomana Kertésza-Bagalu, že by sme mohli skúsiť urobiť z toho knihu, že by to mohlo byť úspešné. Do tretice k projektu pristúpila ilustrátorka Katas, bez ktorej si od istého času už neviem predstaviť žiadny môj knižný projekt," objasňuje vznik novinky Peter Pišťanek.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Základ rodinnej kuchárskej zbierky položil spisovateľov dedo - bratislavský čašník, neskôr devínskonovoveský krčmár, ktorý v mladosti precestoval kus sveta. Celý svoj život zhromažďoval najrôznejšie recepty, takže po sebe zanechal tri veľké fascikle plné zaujímavých, niekedy až bizarných receptov. Pišťanek tak mal naozaj z čoho vyberať, aj keď sám si vraj v kuchyni vyskúšal asi tretinu z publikovaných receptov.

"Preto sa to aj volá Recepty z rodinného archívu, a nie Recepty z Pišťankovej kuchárskej praxe. Kľúč k ich výberu bol vyslovene náhodný, intuitívny. Keď som v inZine napĺňal rubriku Gastro, prehrabával som sa tými fasciklami a čo ma oslovilo ako prvé, to som použil," priznáva spisovateľ, ktorý dedove recepty v novej knihe doplnil aj o 60 príbehov zo svojho tvorivého pera. "Tie príbehy ani tak nemajú do činenia s varením, ako s atmosférou môjho detstva stráveného v starobylej tehliarskej kolónii," dodal Pišťanek. Sám však svoj potenciál kuchára-amatéra objavil už v ranom detstve, keď prispel vlastným originálnym receptom na kondenzované kakao, ktoré získal zmiešaním sunaru a kakaa. Dnes však už svojmu prvému gastronomickému vynálezu neholduje. "Odkedy som sa dozvedel, že som s tým prišiel neskoro, a že "môj vynález" je už dávno vynájdený - dedo dokonca spomínal povojnové potravinové balíčky z UNRRA obsahujúce túto pochutinu, vrcholne sklamaný som zničil tajnú formulku a prešiel som na kondenzované kakao značky Pikao," uzatvára svoju kuchársku históriu Peter Pišťanek.

SkryťVypnúť reklamu

aj som

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 316
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 130
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 343
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 898
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 874
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 382
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu