
ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR
Potrebuje človek pracujúci v letných horúčavách poludňajšiu siestu? Hoci niektorí psychológovia hovoria, že prospieva telu aj duši, jej zavedenie na Slovensku je nepravdepodobné. Ekonómovia hovoria, že pracovné tradície sú u nás iné ako na juhu Európy a ak by bolo Slovensko „siestovým ostrovom“ v strednej Európe, znamenalo by to regionálny hednikep. Napríklad významná časť finančných transakcií prebieha práve v čase, keď južania oddychujú.
Za nereálne to považuje aj psychologička Naďa Feketeová. „Sú povolania, ktoré musia byť k dispozícii neustále, je to dané systémom, v ktorom žijeme. Je to dilema, či by sme boli ochotní vzdať sa všetkých služieb a na pár hodín zavrieť napríklad obchody.“ Podľa nej ide skôr o problém vzájomnej tolerancie a ústretového vzťahu medzi zamestnancom a zamestnávateľom. „Kto prestávku po obede potrebuje, mal by o to požiadať svojho zamestnávateľa. Ten by mu mal v rámci dobrých vzťahov vyhovieť,“ hovorí psychologička.
Dôležité je podľa nej počúvať svoje telo, vnímať signály, ktorými nám dáva najavo, čo potrebuje. „Odpočinok by si mal človek dopriať kedykoľvek počas dňa a nielen v teple,“ hovorí ďalej Feketeová. To je dôležité aj počas pracovného času. Podľa vedcov prestížnej Harvardovej univerzity polhodinový až hodinový oddych uprostred pracovného dňa zvyšuje pozornosť, produktivitu aj náladu zamestnancov.
Viaceré slovenské firmy sa snažia predchádzať teplotným šokom svojich ľudí zavádzaním pitných režimov. „Myslím si, že je to dostatočné a vzhľadom na nepretržitú prevádzku v našom podniku si dlhšiu prestávku ani nemôžeme dovoliť.“
V južných krajinách je siesta tradíciou. Obchodníci i niektoré výrobné podniky rešpektujú, že v teple okolo obeda je mimoriadne náročné pracovať a sústrediť sa na svoj výkon. „V čase od jednej do štvrtej popoludní sú v Španielsku všetky obchody, pošty, ale aj banky zatvorené. Miestni obyvatelia sa oddávajú pravidelnému popoludňajšiemu odpočinku,“ tlmočí svoje skúsenosti sprievodkyňa CK Bubo Soňa Illeková. Siesta nie je prejavom lenivosti južanov, ale je nevyhnutnou adaptáciou organizmu na extrémne letné horúčavy. Okrem toho môže mať popoludňajšia prestávka blahodárny účinok aj na celkové zdravie. Výskumy ukazujú, že každodenná polhodinová siesta znižuje riziko infarktu takmer o 30 percent.
Okrem toho, že má siesta blahodárny vplyv na ľudský organizmus, utužuje aj rodinné vzťahy. „Je zvykom, že počas siesty sa v Španielsku na obed zíde celá rodina,“ hovorí Luboš Fellner, sprievodca CK Bubo.
TEREZA COPLÁKOVÁ