BRATISLAVA – Výrobcovia, ktorí nesplnia požiadavky smerníc Európskej únie na produkciu, spracovanie a uvádzanie potravinárskych výrobkov na trh, nebudú môcť túto činnosť vykonávať. Ako povedala vedúca sekcie hygieny potravín Štátneho zdravotného ústavu Katarína Chudíková veľmi prísne smernice sa dotýkajú produkcie a uvádzania čerstvého mäsa, mletého mäsa, mäsových a vaječných výrobkov na trh, osobitné podmienky zdravotnej neškodnosti platia aj pri niektorých druhoch vajec.
S platnými smernicami únie musia byť do vstupu zosúladené aj požiadavky na ďalšie potravinárske komodity.
V označovaní potravinárskych výrobkov by už po vstupe nemali byť zmeny. Časť slovenského Potravinového kódexu je totiž už od 1. decembra 2002 plne harmonizovaná so smernicami únie o označovaní balených potravín, ako aj o informovaní spotrebiteľa povinnými údajmi pri nebalenom tovare. Mimoriadne náklady výrobcov s prechodom na nové označovanie Chudíková nepredpokladá. „Vzhľadom na možnosť použitia starých obalov až do konca tohto roka sú nepodstatné,“ povedala.
(sita)