BRATISLAVA – Veľa slnka a málo dažďa – tak by mal podľa vinárov vyzerať ideálny august. Kvalitu aj množstvo vína totiž najviac ovplyvní práve augustové počasie. „Ideálne by bolo, ak by na vinič ešte tento týždeň napršalo a v čase dozrievania hrozna a zberu svietilo slnko,“ želá si Igor Mancel zo Zväzu vinohradníkov.
Hoci na kvalitu hrozna sa zatiaľ vinári nesťažujú – tento rok ju neohrozili ani nijaké zákerné choroby – horšie to môže byť s množstvom. „Tento rok očakávame o niečo nižšiu úrodu ako vlani,“ prognózuje Mancel a odôvodnil to príliš suchým počasím v uplynulých mesiacoch.
Predpoklady menších hektárových výnosov oproti vlaňajším potvrdzuje aj tajomník Zväzu výrobcov vína Igor Šarmír: „Vinice cez rok poškodili aj zimné a jarné mrazy.“ Celkové straty, ako aj tohtoročnú produkciu hrozna a následne vína sa však odhadnúť v číslach ešte neodvažuje. „Treba počkať na koniec zberu,“ avizujú aj ostatní pestovatelia.
Pesimizmus vinohradníkov prevažuje na južnom a západnom Slovensku, nebadať ho však u vinárov na východe. „Zatiaľ to vyzerá, že vyrobíme viac vína a vyššej kvality ako v minulom roku, „ hovorí s opatrným optimizmom majiteľ výrobného podniku tokajského vína vo Veľkej Tŕni Jaroslav Ostrožovič.
Zo zberom hrozna počíta vďaka teplu už o dva týždne skôr. „Oberačky budú možno už niekedy v septembri. Tradične však u nás oberáme až v polovici októbra, keď majú už ostatní vinohradníci pozberané,“ vysvetľuje Ostrožovič posun zberu hrozna v tokajskej oblasti.
Aj keby sa urodilo menej vína ako vlani, nemalo by to nijako významne ovplyvniť jeho cenu. „Cena vína by sa mala udržať na súčasnej úrovni,“ hovorí za Vinársky závod v Topoľčiankach Vladimír Orolín.
Vlani sa na Slovensku vypilo takmer 63 miliónov litrov vína. Asi štvrtinu tvoril dovoz zo zahraničia. Priemerný obyvateľ Slovenska si doprial necelých 12 litrov vína, a spotrebou tak zaostal za priemerným Čechom či Maďarom. Najväčšiu spotrebu vlani zaznamenali vo Francúzsku – ich ročná spotreba je 57 litrov na hlavu.
Minuloročná produkcia a spotreba hrozna a vína
plocha rodiacich vinohradov | 12 774 hektárov |
produkcia hrozna | 44 343 ton |
úroda hrozna | 3,47 tony na hektár |
produkcia domáceho vína | 310 000 hektolitrov |
dovoz vína, muštov a šťavy | 254 000 hektolitrov |
vývoz vína a muštov | 131 000 hektolitrov |
celkové zdroje vína aj so zásobami | 1 152 000 hektolitrov |
domáca spotreba vína | 629 000 hektolitrov |
spotreba vína na hlavu | 11,7 litra |
Zdroj: Výskumný ústav poľnohospodárstva a potravinárstva