Vyhral tradičný hovädzí guláš

Štrnásť ľudí alebo tímov súťažilo na treťom ročníku súťaže vo varení gulášu na hlavnom námestí v Nových Zámkoch.


FOTO – JANA BEŇOVÁ


„Najlepší guláš je z jeleniny,“ myslí si Ladislav Čudai z Nových Zámkov, ktorý pracuje v poisťovníctve. Podáva ho s lyžičkou smotany, posypaný pažítkou. Tvrdí, že niet nad guláš varený v prírode a nasýtený dymom. Na párty zvykne variť aj dvadsať či tridsať porcií. „Naposledy som ‚kuchtil‘ na akcii v Okoči. Horúčavu som si zmiernil tým, že som stál po kolená vo vode jazera a kotlík bol umiestnený na dosah. Naozaj som varil z vody,“ smeje sa nad slovnou hračkou. Na konte má aj vegetariánsky guláš zahustený smotanou. Nechýbala v ňom mrkva, petržlen, zelená fazuľa či cibuľa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Bývalý kuchár Karol Varga z Nitry mieša pri ďalšom kotlíku. Vybral si diviačí guláš a hovorí: „Varím ho s láskou. S jednotlivými surovinami a koreninami sa doslova hrám.“

Rybár a poľovník Peter Demo z Nových Zámkov si nemohol vybrať iné mäso ako srnca a diviaka. „Hodinu ho dusím, kým iní hodinu varia,“ prezrádza zo svojho kuchárskeho tajomstva. Kolektív fabriky na výrobu žiaroviek svoj postup pri varení tajil. Dal dohromady viac receptov a urobil kompromis.

Po divine siahol aj Róbert Cimbalík. Tvrdí o sebe, že varí iba špeciality. Je tajomníkom miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu a nezaprel v sebe rybára. Z ďalšieho kotlíka bolo cítiť rybacinu. Pripravoval aj halászlé z niekoľkých druhov rýb. „Dva mesiace som ich lovil. Sumca, kapra, karasa, pleskáča, lieňa. Základ tvorí vývar a prepasírované rybie mäso,“ prezrádza.

SkryťVypnúť reklamu

Porotu najviac zaujal tradičný hovädzí guláš od domáceho tandemu Miroslav Kubala – Zoltán Sladen. (bej)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 589
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 315
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 715
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 127
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 906
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 871
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu