
Rebarbora je vhodná na prípravu kompótov, koláčov a podobne. KRESBA – ARCHÍV
Čitateľka z Bratislavy
Hotové výpestky alebo sadenice predávajú na trhoviskách, v Bratislave je to na Miletičovej ulici. Pestovanie rebarbory je podľa RNDr. Jána Pavlovkina, PhD., z Botanického ústavu SAV jednoduché, táto trváca rastlina znáša akékoľvek priepustné pôdy a darí sa jej aj v polotieni. Pred vysádzaním treba do pôdy zapracovať maštaľný hnoj alebo kompost. U nás je povolená odroda rebarbory Jara. Mladé rastliny pestujeme na pôdach so strednou zásobou dusíka, staršie potrebujú na dosiahnutie veľkej úrody vysokú hladinu dusíka. Nové rastliny najľahšie získame delením trsov materských rastlín počas vegetačného pokoja. Oddelky vysádzame 2,5 centimetra hlboko. Dbáme pritom, aby každá oddelená časť mala dobre vyvinutý dužinatý koreň s aspoň jedným očkom. Na ťažších pôdach ich sadíme plytšie, tak, aby sa púčik nachádzal tesne nad povrchom pôdy. Rebarboru možno vypestovať aj zo semena na jar. Semená vysievame priamo na výsevné záhony asi 2,5 centimetra hlboko. Úspešnosť dopestovania nových sadeníc, ktoré na trvalé stanovište presadíme na jeseň, je však týmto spôsobom nízka. Jedna rastlina vystačí pre dvojčlennú rodinu na rok. Pozor treba dávať na tvorbu kvetenstva, ktoré musíme odstraňovať ešte pred rozkvitnutím, inak by sa rastlina zbytočne vyčerpala.
„Rebarbora patrí medzi druhy zeleniny, ktoré sa zberajú už skoro na jar. Obohacuje jedálny lístok v čase, keď ešte nie je dostatok iných druhov zeleniny, vhodná je na prípravu koláčov, kompótov a podobne. Jedinou nevýhodou je obsah šťavelanu vápenatého, rebarboru by preto nemali konzumovať ľudia s ochorením obličiek,“ upozorňuje J. Pavlovkin.
MÁRIA INŠTITORISOVÁ