Pýtate sa – odpovedáme

Kde môžem získať rebarboru na kuchynské spracovanie? Ako sa pestuje?


Rebarbora je vhodná na prípravu kompótov, koláčov a podobne. KRESBA – ARCHÍV


Čitateľka z Bratislavy

Hotové výpestky alebo sadenice predávajú na trhoviskách, v Bratislave je to na Miletičovej ulici. Pestovanie rebarbory je podľa RNDr. Jána Pavlovkina, PhD., z Botanického ústavu SAV jednoduché, táto trváca rastlina znáša akékoľvek priepustné pôdy a darí sa jej aj v polotieni. Pred vysádzaním treba do pôdy zapracovať maštaľný hnoj alebo kompost. U nás je povolená odroda rebarbory Jara. Mladé rastliny pestujeme na pôdach so strednou zásobou dusíka, staršie potrebujú na dosiahnutie veľkej úrody vysokú hladinu dusíka. Nové rastliny najľahšie získame delením trsov materských rastlín počas vegetačného pokoja. Oddelky vysádzame 2,5 centimetra hlboko. Dbáme pritom, aby každá oddelená časť mala dobre vyvinutý dužinatý koreň s aspoň jedným očkom. Na ťažších pôdach ich sadíme plytšie, tak, aby sa púčik nachádzal tesne nad povrchom pôdy. Rebarboru možno vypestovať aj zo semena na jar. Semená vysievame priamo na výsevné záhony asi 2,5 centimetra hlboko. Úspešnosť dopestovania nových sadeníc, ktoré na trvalé stanovište presadíme na jeseň, je však týmto spôsobom nízka. Jedna rastlina vystačí pre dvojčlennú rodinu na rok. Pozor treba dávať na tvorbu kvetenstva, ktoré musíme odstraňovať ešte pred rozkvitnutím, inak by sa rastlina zbytočne vyčerpala.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Rebarbora patrí medzi druhy zeleniny, ktoré sa zberajú už skoro na jar. Obohacuje jedálny lístok v čase, keď ešte nie je dostatok iných druhov zeleniny, vhodná je na prípravu koláčov, kompótov a podobne. Jedinou nevýhodou je obsah šťavelanu vápenatého, rebarboru by preto nemali konzumovať ľudia s ochorením obličiek,“ upozorňuje J. Pavlovkin.

MÁRIA INŠTITORISOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 341
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 902
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 689
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 181
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 698
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 300
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 707
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 604
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu