
Albatros je skoro až stredne skoro dozrievajúca odroda broskyne. FOTO – ARCHÍV
Broskyne, marhule a slivkoviny patria medzi ovocie s liečivými účinkami, ktoré sa využívajú v ľudovom liečiteľstve a v naturálnej medicíne. Majú vysoký obsah vitamínov, minerálnych látok, organických kyselín, pektínov a vlákniny, ktoré priaznivo pôsobia na trávenie.
Broskyne sa už v starej Číne považovali za ovocie dlhého života. V ľudovom liečiteľstve sa používajú pri chorobách srdcovo-cievneho systému, pri niektorých žalúdočných a črevných ochoreniach a pri reumatizme. Obsahom vzácnych organických kyselín a vlákniny podporujú trávenie. Neodporúčajú sa pre diabetikov a obéznych ľudí.
Marhule sa odporúčajú proti starnutiu. Pôsobia regulačne na tráviaci trakt, zlepšujú chuť do jedla, pôsobia blahodarne pri slabosti, pri nečistej pleti, znižujú krvný tlak, ovplyvňujú priaznivo proces krvotvorby. Odporúčajú sa pri nespavosti, nervozite, závratoch, zápchach. Výborne pôsobia pri uvedených ťažkostiach aj sušené marhule, ktoré však nie sú vhodné pre diabetikov.
Slivky, slivy a ringloty sa odporúčajú pri chorobách pečene, obličiek, pri kôrnatení ciev, ako aj pri reumatizme a dne. Posilňujú, pôsobia proti infekciám, regenerujú a regulujú tráviace procesy. Najúčinnejšie sú čerstvé vyzreté plody alebo šťavy nalačno. Osvedčený je tiež konzum sušených i konzervovaných sliviek pri silných zápchach, a to nalačno.
Mirabelky majú podobné účinky ako ostatné slivkoviny. Okrem toho pôsobia liečivo pri chorobách horných dýchacích ciest a pri kašli, najmä formou odvaru alebo výluhu z plodov.
Aj škrupinové ovocie lieči. Orech kráľovský (vlašský) má vysokú energetickú hodnotu, je bohatý na vitamíny a minerálne látky. Zlepšuje látkovú premenu, znižuje obsah cukru v krvi, zvyšuje jej zrážanlivosť, vypudzuje hlísty, pomáha pri žlčových kameňoch a hojení rán. Mleté orechy zmiešané s medom posilňujú organizmus.
Lieskovce sú veľmi výživné a dobre stráviteľné. Majú výbornú regulačnú a regeneračnú funkciu. Preventívne pôsobia pri močových kameňoch a črevných parazitoch. Odporúčajú sa najmä starším chorým a obéznym ľuďom. Konzumovať ich môžu aj diabetici.
Gaštan jedlý má obsah výživných látok podobný ako obilniny. Pečené gaštany konzumované vcelku alebo vo forme pyré sú ľahko stráviteľné. Môžu ich jesť aj deti, starí ľudia a rekonvalescenti. Pôsobia regeneračne, posilňujúco, protiinfekčne a upokojujúco.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.