Dnes varí Renáta Špačková

Televíznej hlásateľke a moderátorke Renáte Špačkovej varenie problémy nerobí. Varí dokonca rada – a ešte radšej pečie. Aj dvakrát do týždňa. Robí to najmä kvôli jedenásťročnej dcére Romy, ktorá miluje sladké a teší sa na každý nový mamin koláč.

Televízna hlásateľka a moderátorka Renata Špačková sa narodila v Humennom. Vyštudovala Vysokú školu ekonomickú v Bratislave a po konkurze nastúpila na miesto hlásateľky Slovenskej televízie. Teraz začína pôsobiť v TV Markíza. Je vydatá, má jedenásťročnú dcéru Romy.

Nepečie však nič zložité. Naposledy to bola napríklad bublanina s višňami, ktorá je hotová veľmi rýchlo. „Pre mňa je totiž podstatné, aby mala radosť Romy. Lebo jej sa raňajky bez niečoho sladkého už ani nerátajú.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj keď varí rada, ešte v kuchyni zďaleka neovláda všetko, čo by chcela.

SkryťVypnúť reklamu

,,Nemám tým na mysli len zložité jedlá. Od maminy sa musím ešte naučiť napríklad kysnuté cesto, ale aj zavárať.“

Do zavárania sa pustila prvý raz až tento rok.

„Robila som višňovo-ríbezľový džem a na moje veľké prekvapenie mi vyšiel výborne. Takže sa chystám pokračovať. Navyše, celý byt od džemu nádherne voňal.“

Inšpiráciu na svoje kuchárske výtvory nachádza Renáta Špačková v kuchárskych knihách, rôznych televíznych seriáloch o varení a v časopisoch. ,,Najmä v českých bývajú skvelé recepty, ktoré si rada odkladám. Nemám v nich síce poriadok, ale keď neviem, čo variť, vždy medzi nimi nájdem taký, ktorý mi presne vyhovuje. Milujem víkendové rána, keď je ešte všade ticho, a ja si pri káve prezerám recepty a rozmýšľam, čo uvarím na obed.“

Chladnička bez salámy a párkov

SkryťVypnúť reklamu

Hoci manžel Renáty Špačkovej skončil hotelovú školu v Piešťanoch a vlastní reštauráciu, doma do varenia nezasahuje.

,,Je síce pravda, že som sa od neho po tejto stránke veľa naučila, on má však príliš veľa povinností na to, aby sa objavoval v našej kuchyni. A ani by som to nechcela. Ale vždy ma poteší, že keď čakáme hostí, varí manžel. Lebo takú divinu, akú pripraví on, by som ja nedokázala. A to ešte nehovorím, ako nádherne ozdobuje studené misy.“

Renáta Špačková takéto ,,parádne“ jedlá nerobí.

,,Skôr ma teší, keď každému chutí. Ale pravda je, že sa vždy usilujem jedlo niečím ozvláštniť. Pridať k základným surovinám niečo nové, zmeniť korenie či prílohy. U kamarátov majú úspech moje zapekané jedlá, ktoré sú síce na prípravu jednoduché, zložením surovín a chuťou však môžu byť vždy trochu iné.“

SkryťVypnúť reklamu

Rada robí aj šaláty s mäsom, kde sa tiež dajú suroviny rôzne kombinovať, a navyše, sú aj zdravé.

Lebo zdravá strava je pre moderátorku veľmi dôležitá.

,,Zelenina, cestoviny, ovocie, ryby, syry, jogurty, kvalitný olej a bylinky. To je základ. Salámy a párky u nás v chladničke nenájdete. Nie som však ani zástancom prísneho vegetariánstva či diét. Podľa mňa je najlepšia zlatá stredná cesta – počúvať svoje telo a uvažovať nad tým, čo jem, kedy a prečo.“

Fastfoody ju nelákajú

Keďže počas týždňa sa rodina Renáty Špačkovej nestíha pri jedle stretávať, cez víkendy sa to snaží hlásateľka napraviť.

,,Myslím si totiž, že najmä dieťa si potrebuje uvedomovať domov. Mať pocit, že sú tu rodičia, ktorí ho milujú, majú na neho čas, vypočujú si, čo má na srdci. No a k tomu patrí aj jedlo a jeho príprava. Ja si doteraz pamätám, ako sme s maminou a so sestrou varili a ako sme si pritom všetko predebatovali.“

SkryťVypnúť reklamu

Renáta Špačková však nezaúča dcéru len do tajov varenia, ale aj zásadám správneho prestierania a stolovania.

,,Na to si totiž potrpím. Aby bolo jedlo nielen chutné, ale aby sme naň mali aj čas. Aby sa používal pekný porcelán, kvalitné príbory, sviečky, kvety. Romy si už na to tak zvykla, že keď zabudnem napríklad na servítky, automaticky mi ich podá.“

Práve preto, že jedlo si spája so spokojným a príjemným prostredím, nemá rada rýchle občerstvenie.

,,Rôzne plnené bagety či hamburgery naozaj nemusím mať. Samozrejme, Romy, ako vari všetky deti, ich miluje, ale dobre vie, že o párok v rožku sa nemusí u mňa ani pokúšať.“

Dôležitá je priestranná kuchyňa

Čo bolo pre moderátorku podstatné, keď si zariaďovala kuchyňu?

,,Chcela som, aby bola najmä priestranná. Aby sme sa do nej všetci pohodlne vošli a cítili sa tam dobre. A pochopiteľne, aby sa do linky vošlo všetko, čo potrebujem, a mala som to aj poruke. S manželom sme sa rozhodli pre kombináciu tmavomodrej farby s drevom a zatiaľ sme veľmi spokojní.“

SkryťVypnúť reklamu

Pokiaľ ide o kuchynskú techniku, rada využíva všetko, čo jej uľahčí prácu.

,,Mám rôzne mixéry, robot, odšťavovač, gril, mikrovlnku a navyše, moja mamina ma zásobuje ďalšími vecami. Stále má pocit, že ich potrebujem.“

MARCELA KOŠŤÁLOVÁ

FOTO – DESANA DUDÁŠOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 242
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 675
  3. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 4 468
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 4 438
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 094
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 870
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 682
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 432
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu