Spotrebiteľ by si mal pri nákupe všímať predovšetkým balenie. Ak je obal poškodený, môže to znamenať, že je narušená bezpečnosť potraviny. Rovnako dôležité je skontrolovať dátum spotreby.
Kupujúci by si mal všimnúť, ako v stánku manipulujú s potravinou a či predávajúci dodržiava pri príprave jedla zásady hygieny.
Pri príprave jedla by sa predávajúci nemal dotýkať potraviny holými rukami. Mal by používať náradie alebo ochranné rukavice.
Neprirodzená vôňa alebo vzhľad jedla môžu signalizovať, že nie je úplne v poriadku. Trusková radí v takom prípade jedlo nekonzumovať a vrátiť ho späť predajcovi.
Zákazník má právo potravinu vrátiť, ak sa mu nepáči, ako s ňou predajca manipuloval, alebo ak sa mu nepozdáva jej vzhľad či vôňa.
Pozor si treba dávať aj pri nákupe zeleniny a ovocia. Ak je celý deň na priamom slnku, je to v rozpore s predpismi. (pcs)