Ročne zjeme asi tri až päť kilogramov potravinových prídavných látok - tzv. éčok. Zdá sa, že dnes je takmer nemožné kúpiť si v supermarkete potravinu, ktorá by nebola prifarbená, prichutená, zahustená, zakyprená, zakonzervovaná, spevnená, odľahčená, prisladená či aromatizovaná.
WHO, FAO, Potravinový kódex SR aj výrobcovia tvrdia, že sú neškodné. Mnohí odborníci, lekári, výživári, dokonca aj chemici tvrdia, že potraviny, ktoré ich obsahujú majú nežiaduce účinky - od alergií, hnačiek, nevoľnosti počnúc až po astmatické záchvaty či karcinogénne účinky.
Niektorí odborníci vypočítali, že na to, aby sa malé, asi desaťkilové dieťa priotrávilo dusitanom sodným, stačí aby zjedlo 250 gramov salámy či inej údeniny.
Éčka môžu byť aj zdraviu prospešné, niektoré však len maskujú lacné náhrady použité pri výrobe potravín.
Ako sa tomu vyhnúť, ako sa nenechať klamať?
Čítajte v piatkovej prílohe Zdravie!