Lasagne, známe talianske jedlo, je v skutočnosti súčasťou britskej kuchyne, a to minimálne od roku 1390, tvrdí skupina vedcov, ktorých včera citoval londýnsky denník Daily Telegraph. A ako na to prišli? Organizátori stredovekého festivalu totiž objavili starú kuchársku knihu, ktorej obsah schvaľoval v roku 1390 kráľ Richard II., a v ňom je opis na prípravu jedla z mäsa, cestovín a syra s názvom loseyns.
Paradajky však v tom čase na starom kontinente nepoznali, tie prišli až o 200 rokov neskôr. „Toto je však recept na originálne lasagne,“ tvrdí Maurice Bacon, jeden z organizátorov festivalu na hrade Berkeley v grófstve Gloucestershire.
A práve fakt, že sa do loseyns nepridávajú rajčiaky, využila podľa Daily Telegraphu talianska ambasáda v Londýne, keď vyhlásila: „Akokoľvek sa to staré jedlo volá, lasagne, ako ich pripravujeme my, to rozhodne neboli.“ (tasr)