Zberáme patizóny a cukety

Zberáme ich od druhej polovice júna až do konca vegetácie, kým neprídu prvé jesenné mrazy. Postupným zberom sa podporuje nasadzovanie kvetov, čím sa zvyšuje celková úroda. Cukety majú podlhovasté plody rôzneho sfarbenia (smotanovej, zelenej, žltej pásikav


Gold rush je skorá odroda s valcovitými, mierne rebrovanými žltými plodmi a hladkou šupkou. FOTO – ARCHÍV


ej farby a podobne). Plody nenechávame narásť na dlhšie ako dvestopäťdesiat až tristo milimetrov. Patizóny sú diskovitého tvaru so zvlneným okrajom, väčšinou smotanovo zelenej farby. Podľa STN (Slovenskej technickej normy akosti) sa nemajú nechať prerásť nad sto milimetrov. Inak oba tieto druhy prestarnú, ťažko sa šúpu a majú tvrdé semená. Takéto plody už nespĺňajú požiadavky akosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po zbere ich konzumujeme do troch dní. Keď ich chceme uskladniť, uložíme plody pri teplote 8 až 13 stupňov C, najlepšie v tmavej miestnosti. Takto vydržia týždeň. Neskôr už tvrdne pokožka, mení sa dužina a plody strácajú na kvalite. Nie sú vhodné pre dlhodobé uskladnenie.

SkryťVypnúť reklamu

Patizóny a cukety patria medzi lahôdkové tekvicovité zeleniny. Používajú sa podobne ako tekvica špargľová. Postrúhaná dužina je vhodná na prívarky, placky, používa sa do mäsovo-zeleninových pečených plniek, do omeliet a podobne. Nakrájané na kocky sa hodia do rizota a do zmesi dusenej zeleniny. Najčastejšie sa nakrájané na plátky vyprážajú. Mladé a malé plody sa môžu aj zavárať v sladkokyslom náleve.

Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 360
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 948
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 691
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 147
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 991
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 045
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 673
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 625
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu