
Gold rush je skorá odroda s valcovitými, mierne rebrovanými žltými plodmi a hladkou šupkou. FOTO – ARCHÍV
ej farby a podobne). Plody nenechávame narásť na dlhšie ako dvestopäťdesiat až tristo milimetrov. Patizóny sú diskovitého tvaru so zvlneným okrajom, väčšinou smotanovo zelenej farby. Podľa STN (Slovenskej technickej normy akosti) sa nemajú nechať prerásť nad sto milimetrov. Inak oba tieto druhy prestarnú, ťažko sa šúpu a majú tvrdé semená. Takéto plody už nespĺňajú požiadavky akosti.
Po zbere ich konzumujeme do troch dní. Keď ich chceme uskladniť, uložíme plody pri teplote 8 až 13 stupňov C, najlepšie v tmavej miestnosti. Takto vydržia týždeň. Neskôr už tvrdne pokožka, mení sa dužina a plody strácajú na kvalite. Nie sú vhodné pre dlhodobé uskladnenie.
Patizóny a cukety patria medzi lahôdkové tekvicovité zeleniny. Používajú sa podobne ako tekvica špargľová. Postrúhaná dužina je vhodná na prívarky, placky, používa sa do mäsovo-zeleninových pečených plniek, do omeliet a podobne. Nakrájané na kocky sa hodia do rizota a do zmesi dusenej zeleniny. Najčastejšie sa nakrájané na plátky vyprážajú. Mladé a malé plody sa môžu aj zavárať v sladkokyslom náleve.
Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.