ILUSTRAČNÉ FOTO SME - PAVOL MAJER
BRATISLAVA – K letu neodmysliteľne patrí zmrzlina, mnohí sa jej však zo strachu pred salmonelózou radšej vyhýbajú.
Ak výrobca i predajca dodržia všetky hygienické normy, nemala by salmonelóza vôbec hroziť. Výrobu a predaj zmrzliny každoročne schvaľuje Štátny zdravotný ústav. Povolenie na výrobu alebo predaj dáva okresný hygienik. Pre vydaním rozhodnutia sa preveruje hygienický a technický stav každej prevádzky. Kontrolou prechádzajú aj pracovníci zmrzlinární. Musia vyhovieť zdravotným i odborným kritériám. Kontroluje sa i oblečenie predajcov a výrobcov zmrzliny, či sa na ňom nenachádzajú choroboplodné mikroorganizmy.
Podľa pracovníkov Štátneho zdravotnéhu ústavu si zákazníci len ťažko môžu overiť, či predávaná zmrzlina je skutočne nezávadná a kvalitná. Predajca zmrzliny by mal byť čisto oblečený a ak robí niečo iné, než vám naloží zmrzlinu, mal by si najprv umyť ruky.
Kvalitná zmrzlina by mala mať rovnakú farbu po celom povrchu. Ak má viacero odtieňov, môže to znamenať, že bola rozmrazená a potom znovu zmrazená. Ak bola zmrzlina rozmrazená, často sa stáva, že v zmrzline sú kúsky ľadu. Zmrzlina nemusí byť pritom zdraviu škodlivá len stráca kvalitu.
Pred klasickou zmrzlinou v kornútiku mnohí uprednostňujú balenú zmrzlinu v nádeji, že je kvalitnejšia. Vedúca maloobchodu Mraziarní Prešov Ingrid Antošová súhlasí s tým, že pri balenej zmrzline existuje mešie riziko nákazy, pretože sa vyrába bez použitia vajec. Aj tu však treba dodržať základné kritériá. Pri uložení zmrzliny v mraziacich boxoch musí byť teplota minimálne -18 stupňov, inak sa znehodnotí.
Pri nákupe by sa mala zmrzlina brať ako posledná. Preto sú vo väčšine predajní mraziace boxy so zmrzlinou umiestnené čo možno najbližšie pri pokladni.
Podľa Antošovej je najväčší záujem o smotanové nanuky s objemom 45 až 100 mililitrov. Aj tento rok vedie rebríček najpredávanejších chutí jahoda, vanilka, kakao a punč.
Tieto chute vedú aj pri predaji kopčekovej zmrzliny. „Najviac ľudí si pýta čokoládová a vanilkovú,“ tvrdí predavač zmrzliny v bratislavskom Starom Meste.
Rozdiel medzi jednotlivými predajcami je nielen v cene zmrzliny, ale aj v predávanom množstve. Pred obchodným domom Tesco v Bratislave predávajú kopček zmrzliny za 6 korún. Jeden kopček má podľa tabule 37 mililitrov. Len o pár metrov ďalej v Kamennej planéte stojí kopček zmrzliny síce tiež 6 korún, ale má len 30 mililitrov a v Kafe Laguna v Starom Meste predávajú za 6 korún 25 mililitrov zmrzliny.
Rozdiely sú na pohľad malé, ale keď si prepočítame, koľko stojí jeden liter zmrzliny rozdiel v cene je výrazný. Ak má kopček 37 mililitrov, liter zmrzliny vyjde 162 korún, pri kopčeku v objeme 30 mililitrov stojí 200 korún a pri 25 mililitrovom kopčeku stojí jeden liter 240 korún.
Na Slovensku je veľmi rozšírená jadranská a talianska zmrzlina. Aký je medzi nimi rozdiel? Podľa výrobcu zmrzliny pána Vojtašáka sa jadranská zmrzlina dochucuje umelými arómami a talianska sa dochucuje prírodnými látkami. To znamená, že kým v jahodovej jadranskej zmrzline vytvára jahodovú chuť umelá látka, v talianskej zmrzline sú rozmixované pravé jahody. Preto je aj talianska zmrzlina drahšia ako jadranská. Rozdiel je aj v tom, že kým pri výrobe jadranskej zmrzliny sa niekedy používajú vajíčka, talianska zmrzlina je bezvaječná.
Na slovenskom trhu so zmrzlinou sú dostatočne zastúpení domáci aj zahraniční výrobcovia. V posledných dvoch rokoch však badať výrazný nástup domácich výrobcov, ako aj distribútorov zmrzlín a nanukov. Najväčší podiel na trhu s balenou zmrzlinou majú firmy Algida a Schöller.
Počas leta je z balenej zmrzliny najväčší záujem o nanuky. Mimo sezóny sa zase dobre predávajú zmrzliny vo vaničkách.
Košice
Eric van der Linden počas návštevy Košíc len málokedy obíde cukráreň Aida. Rád si pochutná na vynikajúcej zmrzline. „Vaša zmrzlina je bezkonkurenčná! Prvá trieda. Či vyhovuje prísnym európskym normám? Nepochybujem. Skôr si myslím, že prispeje k zvýšeniu kvality zmrzliny v Európe,“ povedal denníku SME veľvyslanec a vedúci Delegácie Európskej komisie na Slovensku počas predreferendovej kampane v máji tohto roku.
V troch cukrárňach Aida v centre mesta stoja v lete rady. Vybrať si z 18 druhov lahodnej zmrzliny je problém. Zájdu sem nielen Košičania, ale aj turisti. Jedna cestovná kancelária dokonca zaradila do prehliadky Košíc aj návštevu cukrárne. „Odporúčame našim klientom, aby si po obede nedávali zákusok. Zmrzlinu v Aide si nedokážu vynachváliť,“ hovorí sprievodkyňa Anna Schmidtová.
Výbornú zmrzlinu ponúkajú aj na Luniku VII. Špecialitou je variegato – smotanová s višňami, alebo zo sicílskych hrušiek. Kopček stojí 5 korún. Za 13 vám dajú dve dávky s dressingom do pohára. Výrobou a predajom sa zaoberá rodina Bačovcov. „Máme cukráreň na sídlisku Ťahanovce, tam je aj výrobňa. Zmrzlinu predávame v šiestich stánkoch po celých Košiciach,“ hovorí majiteľ.
Zmrzlina v Carrefoure vás zrejme sklame. Aj keď ponúkajú výrobky značky Algida, je zmrznutá, dajú vám ju do tvrdej oplátky a zaplatíte za kopček 8 Sk.
To už ponuka v stánku Mamba na Rastislavovej ulici je o niečom inom. Môžete si vybrať z dvadsiatich druhov. Okrem tradičných ponúkajú vynikajúcu škoricovú, karamelovú, marhuľovú, čučoriedkovú, či zo žltého melónu.
Cukrárne AIDA 5
stánky Bačo, stánok Mamba 5
Carrefour 8
Bratislava
Bratislavčania majú na výber veľké množstvo predajcov zmrzlín. Kopček väčšinou stojí 6 korún, ale cena nie je vždy rozhodujúca. Pred obchodným domov Tesco sú síce dve predajne zmrzliny, ktoré ponúkajú zmrzlinu za rovnakú cenu, rozdiel je však evidentný na prvý pohľad. Kým pred predajňou Kamenná planéta stojí v rade vždy aspoň 5 ľudí, pred predajňou Tesco sa len občas niekto pristaví. „Tu je zmrzlina lepšia. Oplatí sa aj počkať,“ vraví jeden z čakajúcich. Čakať treba aj v Kafe Laguna. Keď prídete poobede, musíte si občas vystáť v rade i desať minút. „Je tu najlepšia zmrzlina v Bratislave a majú tu aj veľký výber,“ vraví Mária.
Polus City Center 10
Kamenná planéta 6
Obchodná 7
Cafe Viena 6
OD Tesco 6
Kafe Laguna 6
Banská Bystrica
Najväčšia ponuka zmrzliny v Banskej Bystrici je priamo na Námestí SNP v priestoroch šikmej veže. Jeden kopček ponúkajú za 6 korún, tak ako vo väčšine zmrzlinární v Banskej Bystrici. Navyše si zákazníci môžu vybrať, do akého kornúta si zmrzlinu prajú. Za sladký kornút si treba priplatiť 5 korún.
„Najlepšia zmrzlina? Ja chodím najradšej na námestie pod vežu. Áno, je tam najlepšia,“ povedala 12-ročná Evka Martišová. „Skúšala som aj zmrzlinu v Sásovej, lebo tam bývam, aj na Štefanikovom nábreží, ale na námestí je najviac druhov,“ tvrdí Eva.
Väčšina opýtaných konštatovala, že zmrzlina na námestí je najsmotanovejšia a najvyšľahanejšia, Barbore Šípošovej však chutila zmrzlina aj na Štefánikovom nábreží, neďaleko námestia. V Banskej Bystrici už našťastie vodová zmrzlina s kúskami ľadu nie je, rozdiel je len v ponuke a cene.
Námestie SNP 6
Štefánikovo nábrežie 5
Sásová 6
Radvaň 6
Žiar nad Hronom
V centre Žiaru nad Hronom sídlia tri zmrzlinárske stánky. Cena zmrzliny je vo všetkých troch rovnaká. Malá zmrzlina je po 5 korún, veľká po desať. Blízko autobusovej zastávky sídlia tesne vedľa seba predajne zmrzliny Alba a Talianska zmrzlina. Hoci Alba je postavená v popredí a Taliansku zmrzlinu prekrýva, obyvatelia dávajú prednosť tej menej nápadnej. Zmrzlina u „Talianov“ je vraj chutnejšia a menej vodová. V blízkosti stanice je málo stánkov s občerstvením, a tak majitelia zmrzlinových stánkov reagovali promptne. V jednom z nich si okrem zmrzliny môžete kúpiť rôzne druhy káv, nápojov a dokonca gofry či hot-dog.
Nitra
V Nitre predávajú kopček zmrzliny po 6 korún. Predajcovia sa zhodujú v tom, že najväčší záujem o ňu je počas víkendu, najviac v nedeľu popoludní. Ivan Káčer z Nitry hovorí, že najlepšia zmrzlina je jadranská, ktorú predávajú pri budove súdu. Majiteľ tejto prevádzky je zmrzlinárom štyridsať rokov.
(pcs, sen, wm, eta, bej)