Zberáme plodovú zeleninu

Tekvica špargľová je tradičnou tekvicovitou zeleninou v záhradkách. Je kríčkovitého vzrastu a vytvára podlhovasté plody smotanovo zelenkastej farby. Zo zdravej rastliny tekvice špargľovej zbierame plody postupne od konca júna do októbra. Znakom vhodnosti

na zber a konzumovanie je dosiahnutie dĺžky 200 až 250 milimetrov s hmotnosťou asi kilogram. Väčšie plody sú vhodné na kuchynskú úpravu iba dovtedy, kým nestvrdne šupka (má sa dať ľahko zaboriť necht). V konzumnej zrelosti sa skladuje pri teplote 10 oC asi dva týždne. Tento druh používame najmä na varenie tekvicovej omáčky, prichutenej kôprom. Kým je tekvica mladá, odporúča sa strúhať celý plod aj so semenami, kde je najviac cenných látok. Známe sú aj plnené zapečené tekvice. Mladá tekvica sa môže tiež vyprážať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tekvica na pečenie: väčšinou ide o plazivé typy tekvíc. Zaberá veľa miesta, preto sa pestuje skôr na poli. Vytvárajú guľaté, oválne alebo ploché plody rôznej veľkosti. Sú najčastejšie oranžové, žlté, ružové. Zbierame ich až v úplnej botanickej zrelosti, keď sú už plody prezreté, semená tvrdé a samy sa oddeľujú od dužiny. Vtedy je dužina sladká a typicky aromatická. Čas zberu je pred príchodom mrazov. Pozberané plody možno dobre skladovať 3 až 7 mesiacov pri teplote 8 až 13 oC. Pokrájané plody sa pečú v rúre. Upečená tekvica má príjemnú sladkú chuť, obsahuje veľa beta karoténu a je typickou zimnou dezertnou pochúťkou.

Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 551
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 257
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 706
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 039
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 146
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 932
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 830
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 430
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu