na zber a konzumovanie je dosiahnutie dĺžky 200 až 250 milimetrov s hmotnosťou asi kilogram. Väčšie plody sú vhodné na kuchynskú úpravu iba dovtedy, kým nestvrdne šupka (má sa dať ľahko zaboriť necht). V konzumnej zrelosti sa skladuje pri teplote 10 oC asi dva týždne. Tento druh používame najmä na varenie tekvicovej omáčky, prichutenej kôprom. Kým je tekvica mladá, odporúča sa strúhať celý plod aj so semenami, kde je najviac cenných látok. Známe sú aj plnené zapečené tekvice. Mladá tekvica sa môže tiež vyprážať.
Tekvica na pečenie: väčšinou ide o plazivé typy tekvíc. Zaberá veľa miesta, preto sa pestuje skôr na poli. Vytvárajú guľaté, oválne alebo ploché plody rôznej veľkosti. Sú najčastejšie oranžové, žlté, ružové. Zbierame ich až v úplnej botanickej zrelosti, keď sú už plody prezreté, semená tvrdé a samy sa oddeľujú od dužiny. Vtedy je dužina sladká a typicky aromatická. Čas zberu je pred príchodom mrazov. Pozberané plody možno dobre skladovať 3 až 7 mesiacov pri teplote 8 až 13 oC. Pokrájané plody sa pečú v rúre. Upečená tekvica má príjemnú sladkú chuť, obsahuje veľa beta karoténu a je typickou zimnou dezertnou pochúťkou.
Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.