
Investícia do kvalitnej kvapkovej závlahy sa pestovateľovi rýchlo vráti.
Kvalita vody sa posudzuje z dvoch hľadísk: jednak nemá ohrozovať funkčnosť závlahového systému. Druhé hľadisko je zdravotné – na zavlažovanie nesmieme používať napríklad mikrobiologicky znečistenú vodu. Keď nemáme istotu, či voda vyhovuje normám, najmä tam, kde sa kontaktuje s konzumnými časťami zavlažovaných plodín (koreňová zelenina), rozbory nám za poplatok urobia v Slovenskom vodohospodárskom podniku, š. p., OZ Hydromeliorácie v Bratislave, alebo vo Výskumnom ústave vodného hospodárstva v Bratislave. Zloženie vody z pohľadu fungovania závlahového systému posúdia odborníci v SVP, š. p., OZ Hydromeliorácie. Záhradkári by mali pred vodovodnou vodou, ktorá ma spravidla vysoký obsah solí, uprednostniť vodu studničnú, prípadne vodu z blízkeho toku, ktorej akosť si však treba overiť. V čistých oblastiach, kde nehrozí spád škodlivých imisií, je najlepšie zachytávať dažďovú vodu, napríklad zo strešných odkvapov. Je mäkká, má nižší obsah solí, neobsahuje chlór a kumuláciou sa ohrieva.
(inš)