
Kvalitnú úrodu dosiahneme len pri správne urobenej prebierke plodov. FOTO – AUTOR
Tento každoročný úkon potláča striedavú rodivosť a umožňuje priaznivý fyziologický stav ovocných drevín. Podstatou prebierky je pri nadmernej násade včasné odstránenie prebytočných plodov. Môže sa urobiť mechanicky alebo chemicky. Úspešné uplatnenie na to určených chemických prípravkov má osobitné požiadavky, je preto značne náročné a pritom neisté. Pre záhradky a menšie sady sú teda najvhodnejšie mechanické spôsoby.
Maximálny efekt predpokladá prebierku urobiť v optimálnom termíne – vtedy, keď už nehrozia neskoré jarné mrazy, opadali zvyšky neoplodnených kvetov a prebytočné plody ešte neodčerpali veľa živín. Podľa druhov v našich podmienkach to môže byť od konca mája a v júni. Preberáme jadroviny a niektoré kôstkoviny. Obvykle nepreberáme červené kôstkoviny, slivkoviny, bobuľoviny a škrupinoviny. Pri nadmernej úrode prebierku vyžadujú jablone, hrušky, niekedy aj duly, broskyne a marhule. Intenzita prebierky závisí od ovocného druhu, odrody, veku a celkového stavu stromov. Mladé jedince s bujným vzrastom a bohatým olistením prebierku nepotrebujú. Na odrodách s úmerným rastom a menšími plodmi ponechávame viac plodov, na veľkoplodých odrodách ich necháme menej.
Mechanickú prebierku robíme ručne individuálnym odstránením prebytočných plôdikov (je najpresnejšia), redukčným rezom alebo udieraním pružnou hadicou na vhodnej násade. Vo veľkovýrobe sa môžu použiť aj striasače, čo je ale dosť nepresné.
Vhodné je kombinovať redukčný rez s individuálnou ručnou prebierkou. Ako prvé preberáme marhule a broskyne, potom jadroviny. Prednostne odstra- ňujeme plody s príznakmi chorôb (chrastavitosť, múčnatka) a škodcov (červivosť), plody zatienené, mechanicky poškodené (napríklad ľadovcom) a zaostalé vo vývoji. Prebytočné plody kôstkovín prstami pootočíme a odtrhneme, prebytočné plody jadrovín odstránime buď prestrihnutím stopky, alebo prelomením stopky „cez prst“. Broskyne preberáme na vzdialenosť 100 až 150 milimetrov, marhule na 50 až 70 milimetrov a na rodiacich tŕňoch ponecháme 1 až 2 plody. Jadroviny preberáme na 80 až 200 milimetrov a v ružici necháme len jeden najvyvinutejší plod, iba pri slabšej úrode dva plody.
Redukčný rez robíme ostrými záhradníckymi dvojsečnými nožnicami. Pri broskyniach a marhuliach odrezávame vrcholové časti vlaňajších zmiešaných výhonov aj s nadmernou násadou. Broskyne, ktoré majú na polokostrových konároch husté bočné, bohato nasadené ročné konáre, preriedime na vzdialenosť 150 až 200 milimetrov odrezaním na konárový krúžok. Pri jabloniach a hruškách vyrezávame časti plodonošov aj s prebytočnými plodmi. Podľa potreby doplníme redukčný rez individuálnou prebierkou. Je na prospech, keď súbežne presvetlíme koruny vyrezaním neperspektívnych zahusťujúcich konárov a letorastov.
Ing. ŠTEFAN NITRANSKÝ, CSc.