Prebierka pomáha k optimálnym úrodám

Tento každoročný úkon potláča striedavú rodivosť a umožňuje priaznivý fyziologický stav ovocných drevín. Podstatou prebierky je pri nadmernej násade včasné odstránenie prebytočných plodov. Môže sa urobiť mechanicky alebo chemicky. Úspešné uplatnenie ...


Kvalitnú úrodu dosiahneme len pri správne urobenej prebierke plodov. FOTO – AUTOR


Tento každoročný úkon potláča striedavú rodivosť a umožňuje priaznivý fyziologický stav ovocných drevín. Podstatou prebierky je pri nadmernej násade včasné odstránenie prebytočných plodov. Môže sa urobiť mechanicky alebo chemicky. Úspešné uplatnenie na to určených chemických prípravkov má osobitné požiadavky, je preto značne náročné a pritom neisté. Pre záhradky a menšie sady sú teda najvhodnejšie mechanické spôsoby.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Maximálny efekt predpokladá prebierku urobiť v optimálnom termíne – vtedy, keď už nehrozia neskoré jarné mrazy, opadali zvyšky neoplodnených kvetov a prebytočné plody ešte neodčerpali veľa živín. Podľa druhov v našich podmienkach to môže byť od konca mája a v júni. Preberáme jadroviny a niektoré kôstkoviny. Obvykle nepreberáme červené kôstkoviny, slivkoviny, bobuľoviny a škrupinoviny. Pri nadmernej úrode prebierku vyžadujú jablone, hrušky, niekedy aj duly, broskyne a marhule. Intenzita prebierky závisí od ovocného druhu, odrody, veku a celkového stavu stromov. Mladé jedince s bujným vzrastom a bohatým olistením prebierku nepotrebujú. Na odrodách s úmerným rastom a menšími plodmi ponechávame viac plodov, na veľkoplodých odrodách ich necháme menej.

SkryťVypnúť reklamu

Mechanickú prebierku robíme ručne individuálnym odstránením prebytočných plôdikov (je najpresnejšia), redukčným rezom alebo udieraním pružnou hadicou na vhodnej násade. Vo veľkovýrobe sa môžu použiť aj striasače, čo je ale dosť nepresné.

Vhodné je kombinovať redukčný rez s individuálnou ručnou prebierkou. Ako prvé preberáme marhule a broskyne, potom jadroviny. Prednostne odstra- ňujeme plody s príznakmi chorôb (chrastavitosť, múčnatka) a škodcov (červivosť), plody zatienené, mechanicky poškodené (napríklad ľadovcom) a zaostalé vo vývoji. Prebytočné plody kôstkovín prstami pootočíme a odtrhneme, prebytočné plody jadrovín odstránime buď prestrihnutím stopky, alebo prelomením stopky „cez prst“. Broskyne preberáme na vzdialenosť 100 až 150 milimetrov, marhule na 50 až 70 milimetrov a na rodiacich tŕňoch ponecháme 1 až 2 plody. Jadroviny preberáme na 80 až 200 milimetrov a v ružici necháme len jeden najvyvinutejší plod, iba pri slabšej úrode dva plody.

SkryťVypnúť reklamu

Redukčný rez robíme ostrými záhradníckymi dvojsečnými nožnicami. Pri broskyniach a marhuliach odrezávame vrcholové časti vlaňajších zmiešaných výhonov aj s nadmernou násadou. Broskyne, ktoré majú na polokostrových konároch husté bočné, bohato nasadené ročné konáre, preriedime na vzdialenosť 150 až 200 milimetrov odrezaním na konárový krúžok. Pri jabloniach a hruškách vyrezávame časti plodonošov aj s prebytočnými plodmi. Podľa potreby doplníme redukčný rez individuálnou prebierkou. Je na prospech, keď súbežne presvetlíme koruny vyrezaním neperspektívnych zahusťujúcich konárov a letorastov.

Ing. ŠTEFAN NITRANSKÝ, CSc.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 527
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 189
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 702
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 857
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 973
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 743
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 793
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 478
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu