
Sambo je v Listine registrovaných odrôd.
Plody bazy čiernej sú svojimi organickými kyselinami, anthokyanovými farbivami a vitamínmi A a C výbornou surovinou na výrobu štiav, džemov a podobne. Produkty z bazy tíšia neuralgie, ischias a regulujú trávenie. Dôležité je, aby sa nespracovali nezrelé plody, pretože obsahujú veľa sambunigrina (táto látka spôsobuje škriabanie v hrdle a závraty). Z toho vyplýva šľachtiteľský cieľ – aby súčasne dozrievali všetky bobule. Kvety sa zberajú v júni až v júli a dávajú sa sušiť. Sušená droga nemá zhnednúť a má mat‘ silnú arómu. Kvety obsahujú éterické oleje, triesloviny a flavonglykozidy. Ako čaj sú kvety výborným prostriedkom na potenie pri horúčkach. Pri zápaloch ústnych slizníc je ich odvar dobrý na kloktanie.
Šľachteniu bazy čiernej sa v celosvetovom meradle venuje malá pozornosť. V Listine registrovaných odrôd sú zaradené slovenské odrody Bohatka, Dana a Sambo a rakúska odroda Haschberg. Vyznačujú sa rodivosťou, veľkost‘ou plodov a cennými nutričnými látkami.
Bazu čiernu môžeme pestovat‘ aj na takých stanovištiach, kde sa iným ovocným druhom nedarí. Známa je odolnosťou proti exhalátom a vynikajúcou regeneračnou schopnosťou. Najvhodnejším tvarom je štvrťkmeň s výškou kmeňa 120 centimetrov. Spon výsadby volíme 4,5 až 5,5 metra x 3,5 až 4,5 metra. Vhodný je pravidelný presvetľovací rez. Plody sa oberajú podľa dozrievania v auguste. Nesmú byt‘ prezreté. Z jedného stromu alebo kra naoberáme priemerne 20 kilogramov plodov. Požiadavky spracovateľského priemyslu na plody bazy čiernej zatiaľ nemajú stúpajúci rast. Vyžaduje sa väčšia osveta pre konzum výrobkov.
Prof. Ing. IVAN HRIČOVSKÝ,
DrSc.