Rizikové separáty sa u nás už nepoužívajú

Pri výrobe niektorých mäsových výrobkov, napríklad párkov, údenín, salám alebo paštét, sa v Čechách doteraz používa metóda, ktorá je z hľadiska prenosu BSE riziková.


MVDr. Dušan Palatický zo Štátneho veterinárneho ústavu v Nitre odoberá vzorku z predĺženej miechy a mozgu kravy na histologické vyšetrenie BSE.
FOTO TASR - DANIEL VESELSKÝ



Hlavnou surovinou pri ich výrobe je takzvaný separát – zvyšky mäsa a chrupaviek, ktoré sa mechanicky strojom zoškrabujú z kostí. Ako uviedla včerajšia Mladá fronta Dnes, ak sú medzi kosťami aj časti chrbtice, môže sa týmto spôsobom primiešať do separátu aj riziková miecha. V Európskej únii je práve preto od roku 2000 používanie separátu vo výrobkoch zakázané. V Čechách sa podľa českej tlače tento zákaz len pripravuje a separát sa ešte bežne používa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na rozdiel od Česka je na Slovensku separát už zakázaný. Ako pre SME povedal V. Chudý zo Štátnej veterinárnej správy, urobili sme to v rámci zladenia s legislatívou Európskej únie. „Keď sa v mechanickom separátore oddeľujú zvyšky mäsa od kostí, môžu sa tam v blízkosti chrbtice nachádzať gangliá a tie sú určitým spôsobom najrizikovejšie,“ dodal.

(ru)
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 855
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 454
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 925
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 383
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 517
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 273
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 116
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 053
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu