Jedia v tme, aby si jedlo vychutnali

„Ale áno, môžete jesť rukami, dôležité je, aby ste mali z jedla pôžitok,“ matersky upokojuje slepá servírka v čiernej tme berlínskej reštaurácie rozpačitého zákazníka.

Už desaťtisíc berlínskych labužníkov prekročilo prah Dunkelrestaurantu. V predizbe, kde im so všetkou zručnosťou predkladajú vína, objavujú záhadné jedálničky v metaforách.

Potom ich jeden z 22 čašníkov, ktorí sú všetci slepí či takmer nevidomí, privedie akýmsi labyrintom za ruku k stolu. Len ozvena hlasov a zvuky krokov umožňujú predstaviť si miestnosť, kde nesmie zasvietiť ani zapaľovač.

„Keď človek nevidí, musia jedlo hodnotiť ostatné zmysly, a to úplne iným spôsobom,“ vysvetľuje vedenie podniku. „Jeho prísady sa tak môžu prejaviť vo všetkej svoje bohatosti.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zákazníci berú situáciu s humorom. Pitie vyžaduje niekoľko sekúnd navyše. S úľavou objavíte, že poháre majú krátke nožičky a že príbory sú na svojom mieste. Zachytávate aj najtichšie slovo suseda a vôňu jedál, ktoré sa nesú okolo vás.

„Je to zelenina alebo mäso?“ pýta sa sám seba jeden zo zákazníkov vo chvíli, keď žuje kúsok jedla. „Kam sa podel ten mizerný kus brokolice?“ nadáva druhý. Tretí zistil, že mäso, ktoré niesol k ústam, je príliš veľké.

„Ľudia používajú oveľa viac nos a uši,“ konštatuje spoločník podniku Marco Holzpfel. Keď je jedlo na konci, odhalí čašník pravú tvár jedál a nápojov, napríklad tohto šerbetu so zeleným citrónom, bazalkou a vodkou.

Dunkelrestaurant a priľahlý tmavý bar otvorili v septembri 2002 z iniciatívy Združenia berlínskych nevidomých. Od začiatku je jasné, že sa na niektoré udalosti nehodí: novú známosť s peknou ženou tu nadviažete asi ťažko. Do tváre jej totiž neuvidíte. (čtk/afp)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 681
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 468
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 448
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 454
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 580
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 993
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 173
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu