
Podľa odborníkov sú geneticky modifikované potraviny podrobené náročným testom, a preto by sa ľudia nemali báť ich konzumovať. ILUSTRAILUSTRAČNÉ FOTO - TASR
Vyrábajú sa z organicky upravených organizmov - modifikovaný organizmus obsahuje gén z iného organizmu.
Génovou manipuláciou sa podarilo vyrobiť napríklad mrazuvzdorný zemiak, a to pomocou génu preneseného zo severomorskej ryby.
Upravované zemiaky, kukurica či bavlník hubia svojich škodcov, pretože vďaka prenesenému génu z baktérie takzvaného Bt-toxínu produkujú látku škodlivú pre hmyz.
Všetky organizmy v Európe aj v Amerike prechádzajú náročnými testmi, kde ich ľudia konzumujú už desať rokov. Doteraz vedci nenašli žiadny vedecký či medicínsky dôkaz o poškodení zdravia. (im)
Pozn.: S použitím publikácie Treba sa báť génových manipulácií? od autorov Petra Faboka a Igora Ferenčíka.