BANSKÁ BYSTRICA - Organizátori Majstrovstiev sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek štvorčlenných družstiev v Tureckej pri Starých Horách ohlásili na 7. júna už 9. ročník tejto typicky slovenskej súťaže. Počet prihlásených zatiaľ nie je uzavretý, ale očakávajú účasť približne 40 družstiev, medzi ktorými by sa už tradične mali objaviť aj Moravania z Opatovíc a Kukuk tím nevidiacich. Účasť sľúbil aj minister financií Ivan Mikloš.
Aj v tomto roku budú organizátori dohliadať nielen na rýchlosť, ale najmä na kvalitu uvarených halušiek. Doterajší rekord uvarenia a zjedenia 3,5 kilogramu halušiek v Tureckej je 8,24 minúty, ale jedno z družstiev dokázalo toto množstvo zjesť za nepredstaviteľných 43 sekúnd.
Náklady na zorganizovanie majstrovstiev sveta sa pohybujú okolo 120-tisíc korún a zisk z akcie je takmer nulový. Obec Turecká, v ktorej žije asi 140 ľudí, zaplní v čase majstrovstiev priemerne 5- až 6-tisíc návštevníkov, rekord je však 8-tisíc. V minulom roku bol čistý zisk z akcie pre obec vyše 16-tisíc korún. Len mimo súťaže sa počas majstrovstiev v Tureckej uvarí a zje približne 1 400 porcií bryndzových halušiek.
Súčasťou majstrovstiev už tradične bude aj súťaž o najťažšieho muža a najľahšiu ženu. V minulom ročníku bola neprehliadnuteľná hmotnosť Vladimíra Čupku - 197,5 kilogramu, ale aj mušia hmotnosť Zuzany Pančíkovej, ktorá bola ľahšia o takmer 160 kilogramov.
Majstrovstvá sveta v Tureckej vymyslel v roku 1995 miestny nadšenec Světlan Turčan, ktorý si nápad spolu s logom dal zaregistrovať v patentovom úrade. Momentálne však organizátori riešia dilemu, či sa tento ojedinelý projekt bude realizovať aj naďalej v Tureckej. Pripravených je niekoľko variantov vrátane Banskej Bystrice, ale najradšej by boli, keby majstrovstvá mohli zostať tam, kde vznikli.