Pre 5 osôb: 10 kusov skorých kalerábikov, 500 g morčacích pŕs, 1 rožok, 1 vajce, 1 dl šľahačkovej smotany, trochu soli, bieleho korenia, muškátového orecha, petržlenová vňať, 100 g Palmarínu.
Ošúpané kalerábiky vydlabeme, poukladáme do Palmarínom vymastenej nádoby, posolíme. Morčacie prsia dvakrát zomelieme, pridáme namočený vyžmýkaný rohlík, vajce, soľ, biele mleté korenie, nastrúhaný muškátový orech, šľahačku, posekanú petržlenovú vňať. Všetko dobre vymiešame. Cukrárskym vreckom naplníme kalerábiky tak, aby zmes bola tretinu nad nimi. Podlejeme vodou, aby v nej boli celou spodnou tretinou. Vložíme do rozohriatej rúry, po 15 minútach pridáme hoblinky z vydlabaných kalerábikov a ešte 10 minút prikryté dodusíme.
Zapečená cestovina s hlivou ustricovou
Pre 5 osôb: 800 g hlivy ustricovej, 400 g cestovín (väčšie kolienka), 50 g cibule, 200 g Palmarínu, 4 vajcia, 2 dl mlieka, 1 dl šľahačkovej smotany, polovica lyžice maizeny, trochu soli, bieleho mletého korenia, oregana, strúhanky.
Na drobno pokrájanú cibuľu speníme na Palmaríne. Pridáme na väčšie kúsky nakrájanú hlivu (hlúbiky nadrobno), osolíme, pokoreníme, bez pokrievky dusíme do mäkka. Vo väčšom množstve slanej vody uvaríme cestoviny. Scedíme, opláchneme studenou vodou, pridáme orestované hlivy, posolíme, pokoreníme, prichutíme oreganom a dáme do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča. Zarovnáme, vložíme do vyhriatej rúry, po 15 minútach zalejeme mliekom, do ktorého sme vyšľahali vajcia, šľahačku a maizenu. Zapekáme 15 minút.
Chrbát (karé) z diviaka so sušenými slivkami
Pre 5 osôb: 600 g chrbta z diviaka bez kosti, 200 g pliecka alebo orezu z diviaka, 2 žĺtky, 1 rožok, 1 dl šľahačkovej smotany, 50 g sušených sliviek bez kôstky, 1 polievková lyžica koňaku, trochu soli, mletej škorice, korenia na divinu, čierneho mletého korenia.
Chrbát z diviaka odblaníme, rozrežeme po dĺžke na plát. Položíme na fóliu, posolíme, rozklepeme, pokoreníme čiernym korením a korením na divinu. Pliecko alebo orez z diviaka dva až tri razy pomelieme, pridáme namočený vyžmýkaný rožok, šľahačku, žĺtka, soľ a dobre vyšľaháme. Rozotrieme na rozklepaný plát mäsa, po dĺžke uložíme sušené slivky, zakvapkáme koňakom a posypeme mletou škoricou. Zrolujeme, zabalíme do alobalu, konce spevníme, stred upevníme špagátom a v slanej vode 20 minút pomaly varíme. Podávame na teplo aj na studeno.
Opekaný zubáč v pórovo – šampiňónovej postieľke
Pre 5 osôb: 100 g zubáča bez kosti, 300 g póru, 500 g šampiňónov, 120 g masla, trochu soli, bieleho korenia, citrón.
Nakrájame malé filetky zubáča, poukladáme na maslom vytretý plech, posolíme, pokoreníme a necháme postáť 20 minút. Pór nakrájame na kolieska, umyjeme vo väčšom množstve vody, po scedení udusíme na masle. Zvlášť dusíme na plátky nakrájané šampiňóny, počas dusenia osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou. Šampiňóny a pór zmiešame, urovnáme na misu. Zmes slúži ako postieľka, do ktorej naukladáme v rúre upečené filé zo zubáča. Na chvíľu vložíme do rozohriatej trúby, aby sa všetky chute spojili.