Francúzski intelektuáli, šéfkuchári luxusných reštaurácií, ale aj politici chcú požiadať pápeža, aby zmenil výklad jedného zo smrteľných hriechov - nestriedmosti. Chcú obhajovať gurmánstvo. To je vo Francúzsku posvätné natoľko, že nedávno sa vychýrený šéfkuchár zastrelil, keď v hodnotení svojho umenia stratil povestnú hviezdičku.
Slovenskí šéfkuchári prežívajú celkom iné stresy. Napríklad, že nemôžu nakúpiť potrebné suroviny alebo že kuchári, len čo sa naučia poriadne variť, utekajú za hranice. Tí najlepší si na Slovensku síce zarobia do 60-tisíc mesačne, vonku je to však podstatne viac.
Jeden sa však predsa nedávno vrátil. Rasťo Vojtovič sa v Londýne z umývača riadu vypracoval na špičkového kuchára elitných reštaurácií a dnes varí na talianskom veľvyslanectve na Slovensku.
Vojtech Artz, ktorý varí s Petrom Novotným v televízii, zasa vedie hotelovú reštauráciu Tri studničky v Jasnej, ktorá sa pravidelne drží v slovenskom rebríčku v prvej desiatke.