V kultúre pitia piva máme ešte stále čo zlepšovať

Kvalita slovenského piva sa síce v posledných rokoch viditeľne zlepšila, podľa odborníkov však máme ešte stále veľa doháňať v oblasti kultúry podávania a pitia lahodne horkastého chmeľového moku. „Kultúra piva sa začína už pri pohári. Každá značka by ...


FOTO SME – PAVOL FUNTÁL


Kvalita slovenského piva sa síce v posledných rokoch viditeľne zlepšila, podľa odborníkov však máme ešte stále veľa doháňať v oblasti kultúry podávania a pitia lahodne horkastého chmeľového moku. „Kultúra piva sa začína už pri pohári. Každá značka by mala byť čapovaná do svojho pohára a zákazníci by mali na tom trvať,“ hovorí špecialista na popredajný servis piva jedného z najväčších domácich výrobcov Karol France.

Odborníci sa zhodujú na tom, že treba vplývať aj na samotných slovenských „pivárov“, ktorých treba naučiť, aby si v reštauráciách vyžadovali takú kvalitu svojho obľúbeného nápoja, akú majú dostať. Kvalita piva totiž nezávisí iba od výrobcu, ale v zásadnej miere aj od spôsobu, akým sa s pivom zaobchádza na ceste od výrobcu k spotrebiteľovi. „V súčasnosti len do 30 percent slovenských reštauračných prevádzok čapuje pivo spotrebiteľom tak, ako sa má,“ konštatuje Karol France. Kvalita čapovaného piva v pohári tesne pred konzumáciou priamo závisí od toho, ako sa „krčmár“ stará o svoje výčapné zariadenie, od spôsobu, akým vytláča pivo zo suda, a v konečnom dôsledku aj od pohára, do ktorého pivo načapuje.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Správne vychladené pivo má mať od 7 do 10 stupňov Celzia a k tomu, aby sa na ňom udržala dlhšie pena, dopomáha namočenie pohára do studenej vody. (tasr)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 666
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 435
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 732
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 351
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 436
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 657
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 950
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 237
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu