BRATISLAVA - Novozámocký Mliekospol, ktorý vyrába napríklad syr Mozarellu, dezert miláčik alebo zakysanku, vykázal vlani hospodársky výsledok v červených číslach. Zisk z roku 2001 v hodnote takmer 38 miliónov korún sa o rok neskôr prepadol do viac ako tridsaťštyrimiliónovej straty. Zhoršeniu hospodárenia nezabránil ani nárast objemu výroby o dvadsaťtri miliónov korún.
„Vlani sme vyviezli takmer polovicu produkcie. Stratu zapríčinil pokles svetových cien mliekarenských výrobkov a kurzové straty z pádu dolára,“ povedala finančná riaditeľka Mliekospolu Mária Kádeková.
Majoritným vlastníkom mliekarne v Nových Zámkoch je spoločnosť Sole Slovakia, ktorá zastupuje talianskeho investora Sole Finanziaria. Ten okrem Mliekospolu vlastní mliekarenskú spoločnosť vo Veľkom Krtíši, Krupine, trnavský Tamilk a prevádzku na výrobu syra Niva v Hlohovci. Sole zamestnáva viac ako šestopäťdesiat ľudí a s objemom litrov spracovaného mlieka zaberá na Slovensku asi pätinu mliekarenského trhu.
„Chceme obmedziť výšku vývozu a zamerať sa hlavne na domáci trh. Momentálne prebieha vo všetkých mliekarňach reštrukturalizácia, ktorá má podniky pripraviť na tvrdú európsku konkurenciu,“ tvrdil komerčný riaditeľ Sole Slovakia Rudolf Petrovský.
Proces zmien sa začal ukončením výroby v trnavskom Tamilku. Zo závodu sa podľa Petrovského stane do konca júna sklad pre ostatné mliekarne a predchádzajúca výroba čerstvých mliečnych produktov sa presunie do novozámockého Mliekospolu. Výrobou trvanlivých výrobkov sa bude zaoberať výlučne Veľký Krtíš a mliekareň v Krupine bude produkovať všetky syry s výnimkou Nivy, ktorá sa vyrába v Hlohovci.
Celkovo chce Sole investovať do technológii asi 150 miliónov korún a na výstavbu nových budov ďalších šesťdesiat miliónov korún.
„Problémy v mliekarenskom priemysle nemá iba Mliekospol, ale aj väčšina spoločností na Slovensku, ktoré za minulý rok spolu vykázali približne stošesťdesiatmiliónovú stratu,“ tvrdil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec.
IVETA MURŽICOVÁ
FOTO - REUTERS