Recepty Anny Maľovej

Španielska ryba v soli


Éru zelených čajov vystriedala čiernymi. Odporúča piť sypané čaje, nie porciované.


Španielska ryba v soli

1 morská, alebo sladkovodná ryba, asi 1 kg morskej soli, bielka z 1–2 vajec, trochu vody, podľa chuti korenie – dobre je nevynechať kôprovú vňať.

Rybu vyčistíme, ale necháme vcelku. Dovnútra dáme korenie, vňať a vytrieme trochu soľou. Zo soli, vody a bielkov si vymiešame primerane hustú hmotu, ktorou celú rybu v pekáči obložíme a dáme piecť. Asi po 40 minútach je hotová. Stvrdnutú soľnú masu rozbijeme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Rizoto po taliansky

Pre 4 osoby: Asi 300 g guľatej ryže, trochu olivového oleja, 150 g sušených dubákov, 150 g šampiňónov (možno vynechať), 1 liter slepačieho bujónu (aj z kocky), 2 malé cibule, 1 strúčik cesnaku, petržlenová vňať, 30 g postrúhaného parmezánu. Dobré je pridať asi 1 dcl bieleho vína.

Dubáky namočíme na 45 minút do horúcej vody, potom odkvapkáme. Uvaríme bujón. Na zohriatom oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme ryžu a keď začne praskať, zalejeme ju šálkou bujónu a privedieme do varu. Miešame a dávame pozor, aby sa bujón celkom nevyparil. Pridáme druhú šálku bujónu, víno a hríby, miešame a to isté zopakujeme aj tretí raz. Rizoto sa varí asi 20 minút a má byť mazľavé. Nakoniec pridáme petržlenovú vňať, čierne korenie a parmezán. Hneď servírujeme.

SkryťVypnúť reklamu

Karbonárske špagety

Pre 4 osoby: 500 g špagiet, trochu oleja, 150 g prerastenej slaninky (oravská) a šunky, 3 žĺtky, pol šálky sladkej smotany (alebo nízkotučného jogurtu), čerstvo pomleté čierne korenie, 50 g strúhaného parmezánu, trochu soli.

Špagety uvaríme v slanej vode. Medzitým si na panvici na troške oleja opražíme slaninu a na zjemnenie chuti môžeme pridať šunku. V miske zmiešame žĺtky so smotanou (jogurtom), parmezánom, soľou a korením na polohustú masu. Keď je prihustá, prilejeme trochu vody zo špagiet. Do veľkého hrnca dáme rozpustiť trošku masla, pridáme hotové špagety a slaninu. Hrniec stiahneme z platne a na horúce špagety nalejeme vajíčkovosmotanovú masu. Všetko treba zmiešať rýchlo, aby sa vajíčka nezrazili, ale spojili sa so špagetami.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 727
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 533
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 538
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 527
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 459
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 044
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 203
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu